Gratulace pro Trumpa zní z EU i NATO. Němci ale hovoří o černém dni a Francie bude ostražitá

O obrovském šoku, černém dni nejen pro Spojené státy nebo posílení populistů hovoří němečtí politici po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Francie zase bude nyní vůči USA ostražitá a náročná. Zároveň ale představitelé EU a NATO Trumpovi pogratulovali. Předsedové Evropské rady a Evropské komise už v dopise pozvali Trumpa na společný summit při nejbližší příležitosti. Je podle nich třeba „upevnit mosty“. Tématu se celý den věnuje vysílání ČT24 včetně dvouhodinového speciálu Nový prezident USA od 20:00.

Evropská unie pozvala nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa na summit EU-USA při nejbližší možné příležitosti. Ve společném dopise, kterým mu poblahopřáli k úspěchu ve volbách, to napsali předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker. Prohlubování transatlantických vztahů je podle nich nyní důležitější než kdy dříve.

„Musíme upevnit mosty, které jsme přes Atlantik budovali,“ napsali představitelé EU Trumpovi. Jen těsná spolupráce EU a Spojených států může podle Tuska a Junckera zajistit zvládnutí výzev, jako jsou Islámský stát, hrozby ukrajinské suverenitě a územní celistvosti, klimatické změny nebo migrace.

Ke zvolení pak Trumpovi blahopřál generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Upozornil, že Severoatlantická aliance sdružuje už skoro sedm desítek let nejbližší americké přátele v míru i v konfliktech. Silné NATO je podle Stoltenberga dobré pro USA i pro Evropu.

Trump totiž před volbami, v nichž nyní porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, zpochybnil plnění amerických závazků vůči evropským spojencům, kteří podle něj alianci přispívají jen málo. Znepokojil tím především malé pobaltské členy NATO, kteří se obávají agresivního ruského souseda.

Evropané věří, že Amerika, jejíž demokratické ideály vždy byly majákem naděje napříč světem, bude dál investovat do partnerství s přáteli a spojenci.
Jean-Claude Juncker a Donald Tusk
předsedové Evropské komise a Evropské rady

O výsledcích amerických voleb budou jednat i v Evropské komisi. Česká eurokomisařka Věra Jourová už uvedla, že pro Evropu je to i silná lekce. „Abychom se zamysleli, co je za situaci nejen v Evropě, ale i v Americe, čeho se voliči obávají, čeho mají plné zuby,“ řekla. Vyjádřila respekt k demokratické volbě.

„Budeme doufat, že USA zůstanou předvídatelným a spolehlivým partnerem,“ prohlásila Jourová. „Doufám, že silácká prohlášení a nabídky jednoduchých řešení, třeba vůči menšinám, ale i urážlivé výroky vůči ženám, tak že se to nějak setřese a Donald Trump se stane zodpovědným americkým prezidentem,“ dodala.

Vztahy EU a USA jsou silnější než jakékoli změny, řekla šéfka diplomacie EU Mogheriniová. „Budeme dále spolupracovat a opět nalézat sílu Evropy,“ zdůraznila v reakci na výsledek amerických voleb. Představitelé a diplomaté EU konstatovali, že vlády budou možná muset posílit svou spolupráci mezi sebou, pokud Trumpova vláda ustoupí od některých mezinárodních závazků, uvedla agentura Reuters.

Z Německa zazněla gratulace od kancléřky Angely Merkelové. Příštímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi nabídla úzkou spolupráci. Mimo Evropskou unii nemá Německo se žádnou zemí tak hluboký vztah jako se Spojenými státy, uvedla na tiskové konferenci v Berlíně.

Němečtí politici ale vedle toho nekomentují výsledky příliš nadšeně. Podle spolkového vicekancléře Sigmara Gabriela je Trump představitelem nové autoritářské a šovinistické internacionály. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová těsně před oznámením Trumpova vítězství hovořila o velkém šoku. 

Merkelová k prezidentské volbě v USA (zdroj: ČT24)

„Výsledek je jiný, než si většina lidí v Německu přála, ale samozřejmě ho musíme přijmout a přijímáme ho,“ řekl novinářům německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. „Myslím, že se musíme připravit na to, že americká zahraniční politika pro nás nyní bude méně předvídatelná,“ poznamenal muž, který během volební kampaně Trumpa označil za kazatele nenávisti. Steinmeier zdůraznil význam transatlantické vazby a vyjádřil přesvědčení, že by Německo mělo zůstat místem rozumné politiky.

O šoku hovoří také šéf poslanců strany Levice Dietmar Bartsch. „Černý den nejen pro Spojené státy,“ napsal na Twitteru s tím, že Trump vyhrál duel ve vrhání špíny. Předseda Zelených Cem Özdemir vnímá výsledek hlasování jako vodu na mlýn populistům.

„Donald Trump bude prezidentem USA. Bůh chraň Ameriku! Přicházejí divoké časy. Musíme zachovat chladnou hlavu,“ napsal v reakci na výsledek amerických voleb na Twitteru předseda poslaneckého klubu vládní sociální demokracie Thomas Oppermann.

Německo a Ameriku spojují hodnoty demokracie, svobody, respektu k právu a důstojnosti člověka bez ohledu na jeho původ, barvu pleti, náboženství, pohlaví, sexuální orientaci nebo politické přesvědčení. Na základě těchto hodnot nabízím příštímu prezidentovi Spojených států amerických Donaldu Trumpovi úzkou spolupráci.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Francie poblahopřála Donaldu Trumpovi k vítězství. Počítá se spoluprací se Spojenými státy, ale bude „ostražitá“ a „náročná“ s cílem ochránit své zájmy, řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Osobnost nového amerického prezidenta podle šéfa diplomacie vyvolává otázky, ale „je třeba zachovat klid“. „Bude třeba zjistit, co nový prezident hodlá udělat. To, co zatím řekl, vyvolává dost znepokojení,“ prohlásil socialista Ayrault.

Francouzský prezident Francois Hollande prohlásil, že Trumpovo vítězství zahajuje období nejistoty. V srpnu Hollande odsoudil „výstřednosti“ amerického miliardáře, z nichž se podle
něj člověku „dělá špatně“.

Britská premiérka Theresa Mayová v blahopřání směřovaném Trumpovi uvedla, že Británie a Spojené státy zůstanou silnými a blízkými partnery v obchodě, bezpečnosti a obraně. „Británie a Spojené státy mají trvalý a výjimečný vztah založený na hodnotách svobody, demokracie a podnikání. Těším se na spolupráci se zvoleným prezidentem Trumpem, na budování těchto vztahů v zájmu zajištění bezpečnosti a prosperity našich zemí v příštích letech,“ uvedla premiérka.

Podle rakouského kancléře Christiana Kerna je ve zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států patrná velká frustrace americké společnosti. „Volební výsledky nelžou. Mnoho lidí v USA odmítlo politický systém,“ konstatoval sociálnědemokratický politik a dodal, že se z tohoto hlasování musí poučit i Evropa.

Jakým směrem se bude nyní ubírat americká politika, není podle Kerna v této chvíli možné říci. Nicméně předpokládá, že mnohé z toho, co Trump řekl v předvolební kampani, nebude realizováno vůbec nebo jen v omezené formě.

Trumpovi už blahopřál také italský premiér Matteo Renzi, i když v klání o Bílý dům otevřeně stranil demokratce Hillary Clintonové. Nyní vyjádřil přesvědčení, že vztahy Itálie s USA zůstanou silné. „Přeji mu vše dobré. Italsko-americké přátelství je pevné,“ prohlásil.

Maďarský premiér Viktor Orbán gratuloval Trumpovi jako jeden z prvních zahraničních politiků. „Jaké skvělé novinky. Demokracie ještě žije,“ napsal předseda maďarské vlády na své oficiální facebookové stránce. Orbán jako jeden z mála vedoucích politiků Evropské unie vyjádřil Trumpovi v boji o Bílý dům podporu.

Slovenský prezident Andrej Kiska považuje za podstatné, aby USA po zvolení Trumpa hlavou státu zůstaly partnerem a spojencem Slovenska i Evropské unie.

Pro Polsko je nejdůležitější realizace závěrů červencového summitu Severoatlantické aliance, řekl mluvčí polského prezidenta Andrzeje Dudy. Závěry summitu počítají s vojenským posílením východního křídla NATO, včetně rozmístění čtyř aliančních praporů v Pobaltí a v Polsku a americké tankové brigády v Polsku. Jde také o dokončení protiraketové základny v Polsku.

Sám Duda v blahopřání Trumpovi zdůraznil, že svazky mezi Polskem a USA jsou vynikajícím příkladem strategického partnerství založeného na společných hodnotách.

Zastánce brexitu gratuluje Trumpovi

Mezi prvními gratulanty byli bývalí či současní předsedové evropských krajně pravicových a pravicově populistických stran.

„Zdá se, že rok 2016 bude rokem dvou velkých politických revolucí,“ reagoval na americké prezidentské volby bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který byl před červnovým referendem jedním z hlavních příznivců odchodu Británie z Evropské unie.

„Gratuluji novému prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi a svobodnému americkému lidu,“ uvedla na Twitteru předsedkyně francouzské Národní fronty  Marine Le Penová.

„Američani si vzali svou zemi zpět,“ uvedl předseda nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders.

Rusko očekává nové okno možností

S nadějemi přivítalo bilanci amerických prezidentských voleb Rusko. Prezident Vladimir Putin republikánskému kandidátovi poblahopřál. Putin „doufá ve spolupráci zaměřenou na vyvedení rusko-amerických vztahů z krize a také na řešení aktuálních mezinárodních problémů a na hledání účinných odpovědí na výzvy globální bezpečnosti,“ citovala agentura TASS ze sdělení tiskové služby Kremlu.

Podle ruských politiků vycházela ruská diplomacie vždy lépe s republikány než s demokraty. S nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu by podle Moskvy mohla nastat nová etapa rusko-amerických vztahů. 

Rozvíjení konstruktivního dialogu mezi Moskvou a Washingtonem, založeného na principech rovnoprávnosti, vzájemné úcty a reálného respektování stanovisek druhé strany, odpovídá zájmům lidu našich zemí i celého mezinárodního společenství.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Podle šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova se po volbách „otevírá nové okno možností“. Senátor Vadim Ťulpanov novinářům řekl, že americký lid „už má dost mimořádné agresivity Bílého domu“. Američané podle něj chtějí zcela jinou politiku, a to vnitřní i zahraniční.

„Možné vítězství Donalda Trumpa dává naději na skutečný nový start rusko-amerických vztahů a na přechod k produktivní spolupráci,“ řekl senátor. 

Gratulace ale přišla i z Ukrajiny, konkrétně od prezidenta Petra Porošenka. „Prezident se těší na pokračování podpory ve dvou důležitých oblastech - v boji Ukrajiny proti ruské agresi za svobodu a nezávislost, za obnovení svrchovanosti a územní celistvosti a při prosazování zásadních reforem,“ konstatuje se ve zprávě na oficiálním webu hlavy státu.

Jeden z nejbližších sousedů USA - Mexiko - pak vyhlížel výsledky voleb i proto, že vůči němu směřovala kritika, ať už kvůli migrantům, tak kvůli Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem, která podle Trumpa připravila Američany o práci a je prý výhodnější pro Mexiko než pro USA.

Šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová tak sice označila vztahy s USA za strategické, zároveň však uvedla, že vláda nezaplatí zeď mezi zeměmi, kterou Trump navrhl. Mexický prezident Enrique Peña Nieto je ve svém vyjádření smířlivější. „Mexiko a USA jsou přátelé, partneři a spojenci, kteří musí pokračovat ve spolupráci za účelem konkurenceschopnosti a rozvoje Severní Ameriky,“ napsal mexický prezident na svém twitterovém účtu.  

S obavami výsledky voleb přijali i na Kubě. S vládou Baracka Obamy totiž po více než půlstoletí obnovila loni diplomatické styky, ale Trump během kampaně prohlašoval, že by dohody o normalizaci vztahů zrušil, pokud kubánský režim prezidenta Raúla Castra nedá lidem na ostrově více politických svobod.

Reakce přišla rovněž z Číny. Tamní diplomacie uvedla, že budou spolupracovat s novým americkým prezidentem, aby byl zajištěn stabilní a spolehlivý rozvoj bilaterálních vztahů. Čínský prezident Si Ťin-pching také poblahopřál republikánskému kandidátovi a prohlásil, že „netrpělivě“ čeká na to, až s ním bude moci spolupracovat.

Jižní Korea zase věří, že Trump bude pokračovat v tlaku na KLDR kvůli jejímu jadernému programu. Obává se ale, že by mohl Severní Koreji předložit v tomto směru nějaký nepředvídatelný návrh.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjádřil přesvědčení, že s nově zvoleným americkým prezidentem vztahy obou zemí zlepší.  Zároveň vedení palestinské autonomie vyzvalo nového Donalda Trumpa, aby pracoval na vytvoření nezávislého palestinského státu existujícího vedle Izraele. Podle agentury AFP spolu s tím varovalo před riziky, které by přineslo zanedbávání tohoto problému.

Íránský prezident Hasan Rúhání pak prohlásil, že nově zvolený americký prezident nemůže zvrátit dohodu o íránském jaderném programu, kterou loni uzavřel Teherán se světovými velmocemi. Smlouva předpokládá postupné rušení protiíránských sankcí, jestliže Teherán splní podmínky.

Trump totiž v minulosti označil jadernou smlouvu s Íránem, kterou loni v červenci uzavřelo šest velmocí (včetně USA), za „příšernou“. Trump v kampani slíbil pracovat na zlepšení dohody, aby udržel na uzdě íránský program jaderných zbraní.

Úřad egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího uvedl, že Sísí byl prý prvním světovým vůdcem, který zavolal Donaldu Trumpovi, aby mu blahopřál k jeho zvolení šéfem Bílého domu. Egyptský prezident pozval Trumpa na návštěvu do Egypta a prohlásil, že Káhira si přeje „větší spolupráci a koordinaci“ mezi oběma zeměmi s cílem posílit stabilitu a mír na Blízkém východě.

S gratulací přišel i saúdskoarabský král Salmán, který je klíčovým spojencem USA na Blízkém východě. Irácká vláda uvedla, že vztahy Iráku se Spojenými státy mají „solidní základ“ a neočekává, že by se to po zvolení Trumpa mělo nějak změnit.