Část majetku Nicholase Wintona míří do aukce

Část majetku zesnulého zachránce československých, převážně židovských dětí před německými nacisty, Nicholase Wintona bude prodána v dražbě. Informuje o tom server britského listu Windsor Observer, který se odvolává na Wintonova syna Nicka.

Sir Winton, který v roce 1939 přivezl do Británie z okupovaného Československa 669 dětí, zemřel loni v červenci ve věku 106 let. Nyní se jeho pozůstalost ve městě Maidenhead, ležícím v anglickém hrabství Berkshire, rozprodává.

Podle Wintonova syna bylo velmi obtížné rozhodnout, co si nechat, a čeho se vzdát. „Skutečnost je taková, že během svého života nashromáždil velké množství předmětů. Kdybych vyhrál v loterii a měl místo, pak je mnoho věcí, které bych velice rád udržel v rodině, ale prostě to není možné,“ citoval Windsor Observer Nicka Wintona.

Mezi draženými předměty je například společná fotografie Wintona s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem, psací stůl Napoleona III. nebo dopis od královny, který mu poslala k jeho 105. narozeninám.

Vydáno pod