Ozbrojené povstání farmářů z Oregonu zůstalo bez trestu

Federální soud v Portlandu zprostil sedm oregonských farmářů obviněných z protivládního povstání a ozbrojeného obsazení části národního parku z ledna a února letošního roku. Podle agentury Reuters znamená překvapivý verdikt trpkou porážku federálních prokurátorů. Obžalovaným se navíc při procesu podařilo propagovat svou nevoli vůči americké vládě, která kontroluje velké plochy veřejné půdy na západě země.

Vlastnictví pozemků znamená pro farmáře na americkém západě zásadní téma. Federální vládě zde patří zhruba polovina půdy, v Nevadě je to dokonce přes osmdesát procent půdy. Soudní proces byl proto ostře sledovaný.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ammon Bundy se svou skupinou obsadil 2. ledna část Národního parku Malheur, který je federálním územím. Jejich následný střet s federálními agenty skončil smrtí jednoho z mluvčích skupiny, rančera Roberta LaVoye Finicuma, a postřelením Bundyho syna Ryana. Zatímco farmáři tvrdili, že ke střelbě nebyl důvod, policisté oponovali, že ozbrojenci odmítali poslechnout jejich výzvu a vzdát se. Svůj protest ukončili po 41 dnech 11. února, kdy se postupně vzdali policii.

Podle prokurátorů se farmáři dopustili občanské neposlušnosti, když nezákonně a za použití síly obsadili federální půdu. Hrozilo jim za to až šest let vězení.

V emocionálním závěru procesu dokonce soudní stráž použila taser vůči obhájci Ammona Bundyho, který se pustil do ostré hádky se soudcem.

Na zprošťujícím verdiktu se porota shodla po čtyřech dnech. Porotci jednomyslně zamítli jak ta nejvážnější obvinění - spiknutí a zastrašování federálních úředníků - tak i nezákonné držení zbraní a krádež vládního majetku.

Sedm oregonských farmářů bylo zproštěno obvinění z povstání
Zdroj: Reuters

„Jsme porotcům tak vděční. Nebyli pod vlivem nesmyslů, které se udály,“ prohlásila viditelně nadšená Shawna Coxová, která byla mezi sedmičkou obžalovaných. „Bůh řekl, že jsme byli nevinni. Ničím jsme se neprovinili,“ zdůraznila.

Výsledek procesu šokoval nejen obžalované, před budovou soudu hlasitě slavili jejich příznivci, křičeli „haleluja“ a oslavně předčítali pasáže z americké ústavy. Před budovou soudu se objevil i jezdec na koni držící prapor USA.