O použití chemických zbraní syrskou vládou nejsou podle Ruska důkazy

Rusko ve čtvrtek v New Yorku odmítlo nedávné závěry vyšetřovatelů OSN, kteří obviňují syrskou vládu z útoků chemickými zbraněmi. Podle agentury Reuters tak pohasly naděje západních spojenců, že Rada bezpečnosti OSN přijme sankce proti Damašku. Rusko je spojencem syrské vlády a v radě má právo veta.

„Závěry ve zprávě vyšetřovatelů OSN jsou plné rozporů, a tedy nejsou přesvědčivé,“ uvedl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin na zasedání patnácti členů RB. Většina závěrů podle něj není podložená dostatečnými svědeckými výpověďmi nebo materiálními důkazy. Odmítl jakkoli trestat syrský režim, jak navrhli vyšetřovatelé a požadují Francie a Británie.

Již čtvrtá zpráva OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) viní syrské vládní jednotky z chemického útoku ve vesnici Kumínás v provincii Idlib, ke kterému údajně došlo 16. března 2015. Syrská vláda popřela, že by její jednotky používaly při tehdejších i jiných bojích v zemi chemické zbraně.

Yperit
Zdroj: Reuters/U.S. Army Chemical Materials Activity

Washington, Paříž a Londýn již v minulosti vyzývaly k sankcím proti pachatelům útoků chemickými zbraněmi v Sýrii, zejména proti příslušníkům režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Syrská vláda, která je chráněna ruským spojencem s právem veta v Radě bezpečnosti OSN, vždy veškerá obvinění popírala.