Itálie se v noci znovu otřásla, záchranáři hlásí desítky zraněných

Události: Itálii zasáhla nová vlna zemětřesení (zdroj: ČT24)

V centru Itálie zaznamenali od středečního večera do dnešního dopoledne na 200 otřesů půdy, nejsilnější z nich měl hodnotu 5,9 stupně. Jeden člověk zemřel na infarkt, několik tisíc lidí opustilo své domovy. Záchranáři hlásí jedno vážně zraněné dítě. Řada lidí strávila noc v autech. Postižena je stejná oblast jako při srpnovém zemětřesení, které usmrtilo téměř 300 lidí.

Italský geofyzikální ústav oznámil, že od středečních 19:00 hodin do čtvrtečního rána bylo mezi oblastmi Marche a Umbrie zaznamenáno na 200 otřesů půdy. Nejsilnější měl podle ústavu hodnotu 5,9 stupně a byl zaznamenán ve středu po 21:00.

Nejprve se půda začala chvět u vesnice Castelsantangelo sul Nera, která leží v provincii Macerata a jejíž centrum bylo podle starosty z 90 procent zničeno. Další zemětřesení bylo silnější a zaznamenáno bylo o deset kilometrů víc na sever. To, že už při prvním lidé vyběhli ven, podle záchranářů mohlo pomoci zachránit životy lidem, kteří nebyli v domech později při silnějších otřesech.

Panika vypukla i v Římě, kde lidé rovněž vybíhali na ulici. V severovýchodní části italské metropole se na některých domech objevily pukliny.

Hlášeny jsou rozsáhlé materiální škody a několik lehce raněných. V Tolentinu zemřel sedmdesátiletý muž na infarkt a v městečku Camerino utrpělo vážné zranění jedno dítě, když se zřítil byt, v němž bydlelo s rodiči.

Centrum největších otřesů bylo devět kilometrů pod zemí asi 100 kilometrů od Ancony, která je střediskem oblasti Marche na pobřeží Jaderského moře.

Záchranáři hledají ubytování pro lidi z poškozených domů

V noci v oblasti silně pršelo a úřady se musely postarat o 3000 lidí, kteří vyběhli z domů a rozhodli se přečkat noc pod širým nebem, v autech nebo v nouzovém ubytování, sdělil představitel oblastní civilní ochrany Cesare Spuri. „Hledáme pro lidi ubytování. V tomto ročním období nemůžeme stavět stany,“ dodal.

Evakuovány byly tři nemocnice, univerzitní koleje a jeden domov důchodců. Trestanci z věznice v Camerinu byli převezeni do většího zařízení v Římě.

Jedním z nejvíce poškozených míst je podle médií obec Ussita. „Zemětřesení bylo velmi silné, apokalyptické, lidé křičeli v ulicích, byla tma. S naší vesnicí je konec,“ obává se starosta Marco Rinaldi. V postižené oblasti ve čtvrtek zůstanou zavřené školy. Ve vesnici Visso, která je poblíž epicentra a leží zhruba 50 kilometrů od Ancony, bylo uzavřeno historické centrum. Místní policie upozorňuje občany, aby se nepřibližovali k domům, protože čelní stěny některých se zřítily.

Otřesy způsobily podle médií škody i na některých kulturních památkách. Praskliny byly objeveny například na Dóžecím paláci v Urbinu, v němž se nacházejí díla velkých umělců jako byli Tizian, Raffaelo a Piero della Francesca.

Ministr vnitra Angelino Alfano už slíbil pomoc při obnově postižených obcí a vláda premiéra Mattea Renziho na to podle některých informací vyčlenila 40 milionů eur (1,1 miliardy korun). Teprve před několika dny přitom vláda zveřejnila plán investic v objemu čtyř miliard eur (108 miliard korun) v regionu, který utrpěl vážné škody při posledním zemětřesení z 24. srpna.

Následky otřesů ve městě Camerino
Zdroj: ČT24/Rosella Gaeta

Seismolog: Oblast má kapacitu na třicetkrát silnější zemětřesení

„Celý kontakt Afriky a Evropy podél Středozemního moře je z geologického hlediska aktivní, proto tu vznikají zemětřesení,“ vysvětluje Aleš Špičák. Geologickou komplikovanost oblasti ilustruje na podobě pobřeží celé jižní Evropy.

„Navíc Itálie je mimořádný poloostrov zabíhající hluboko do Středozemního moře a celý je obkroužen geologickými strukturami, na nichž se horninové bloky pohybují. Právě středem Apeninského poloostrova prochází kontakt dvou obrovských horninových bloků, které jsou v pohybu a důsledkem toho jsou zemětřesení, kterých jsme svědky,“ dodává seismolog.

Zdůrazňuje ale, že současné zemětřesení není to nejhorší, co by mohlo oblast postihnout. „Bohužel tato oblast má kapacitu na zemětřesení, která jsou ještě třicetkrát až čtyřicetkrát silnější. Ve 30. letech minulého století došlo k zemětřesení jižně od Aquily o síle přibližně 7 stupňů,“ upozorňuje Špičák. Při těchto otřesech zemřelo na 30 tisíc lidí.