Tetování jako symbol vyvrhelů? V Japonsku s ním lidé nesmí ani do bazénu

Horizont ČT24: Tabuizované tetování v Japonsku (zdroj: ČT24)

Každý pátý Američan má tetování, ve východní a střední Evropě se stalo módou zvláště v posledních deseti letech. Ve světě ale pořád existuje mnoho zemí, kde jsou obrázky na kůži zakázané či společensky nepřijatelné. Jednou z nich je Japonsko, kde se s nezakrytým tetováním nesmí do lázní, bazénu ani na některé pláže. Přísný zákaz se nevyhýbá ani turistům.

Někteří Japonci odsuzují tetování jako nepřijatelné, nevkusné, spojené s mafií a kriminálními živly. A to i přesto, že v zemi vycházejícího slunce má dlouhou tradici a tamní tatérské salóny patří ke světové špičce.

„Samozřejmě, že mi lidé říkají, že budu mít problémy s nalezením práce a nebudu moci chodit do lázní, bazénů a své tetování budu muset zakrývat i v posilovně,“ říká japonská studentka Karin Sakatová.

Podle nedávného průzkumu až padesát procent majitelů tradičních japonských lázní onsen, bazénů a posiloven zakazuje potetovaným vstup do svých zařízení. Jedním z důvodů je i to, že barevné obrázky na těle si spojují s kriminálníky.

„Myslím si, že tetování je děsivé a nebezpečné. Mám ho totiž v souvislosti s japonskou mafií – jakuzou,“ potvrzuje své obavy z potetovaných lidí jiná japonská studentka Miju Jamamotová.

Tetování v Japonsku
Zdroj: ČT24

Zdobení těla má v japonštině desítky jmen – podle rozsahu a typu kresby. I to dokazuje, jaké dosáhlo už v minulosti dokonalosti. Permanentní barevné obrazce na těle byly v počátku jen znamením hanby – trestem, později se staly symbolem mužství, nekomfortních postojů, mravů i znamením pro příslušníky klanů.

„Je to zvláštní, kolik lidí si myslí o tradičním japonském tetování, že je děsivé. A to i přesto, že je součástí naší historie,“ říká japonská tatérka Haruka Sasakiová.

Situace by se ale mohla změnit. Olympiáda připravovaná na rok 2020 má i tyto předsudky vymýtit. V některých podnicích se už začínají vžité zákazy rušit. „Olympiáda v Tokiu se nám blíží, a je proto potřeba lidi naučit tolerovat tetování jiných kultur a zemí. A proto ani my neodmítáme zákazníky s tetováním,“ říká majitel tradičních lázní v Tokiu Kazujuki Šigihara.

Olympiáda by tak mohla být jedním z impulzů, stejně tak jako stále větší procento cizinců, kteří do země jezdí. Loni jich Japonsko navštívil rekordní počet – skoro 20 milionů.