Policisté vjeli do davu Filipínců protestujících proti USA, několik zraněných

Stovky Filipínců žádaly před velvyslanectvím USA v Manile odchod amerických vojáků ze země. Došlo i na násilí – policisté pak se svou dodávkou vjeli do davu a zranili několik lidí. Skoro třicet demonstrantů skončilo ve vazbě. Od té doby, co nastoupil do prezidentského úřadu Rodrigo Duterte, se vztahy mezi USA a Filipínami značně zhoršily.

Demonstranti v Manile prorazili linii pořádkové policie a házeli na ni kameny. Policie pak použila proti protestujícím slzný plyn. Televizní záběry ukázaly, jak následně vjela dodávkou ve vysoké rychlosti do davu. Jednu ženu vůz nabral a táhl ji podél silnice, poté se odplazila pryč.

Varujeme, že následující záběry jsou drastické:

Podle BBC není jasné, kolik lidí utrpělo zranění a jak vážná. Levicový aktivista Renato Reyes tvrdí, že nejméně tři lidé skončili v nemocnici. „I když prezident zavedl nezávislou zahraniční politiku, filipínské policejní síly se stále chovají jako američtí psi,“ podotkl.

Protest proti USA v Manile
Zdroj: Reuters/Romeo Ranoco

Duterte je nyní v Pekingu a snaží se zlepšit vztahy s Čínou. Ty byly za jeho předchůdce napjaté kvůli územním sporům v Jihočínském moři.

Vztahy Filipín s USA se zhoršují od nástupu Duterteho do úřadu před pár měsíci. Nová hlava státu odstartovala tvrdý boj s překupníky drog, při němž už zemřelo 2300 lidí. Za to kritizovala Filipíny i organizace OSN, Duterte se ale výtkám bránil a pozurážel amerického velvyslance i šéfa Bílého domu Baracka Obamu.

Vojáci mají za úkol cvičit filipínské jednotky

Američtí vojáci působí na Filipínách téměř 15 let jako instruktoři a poradci tamních jednotek, jež bojují proti islamistům. V dubnu 2014 podepsal Duterteho předchůdce s USA novou desetiletou bezpečnostní dohodu, díky níž získala americká armáda větší přístup na filipínské základny. Letos v září ale Duterte vyzval ke stažení amerických vojáků z jihu země.