Neznámí ozbrojenci vypálili rakety do oblasti turecké riviéry

Papež: Turisté v zasažené rybářské vesnici nepobývají (zdroj: ČT24)

Do oblasti turecké riviéry dopadly nejméně dvě rakety. Zasáhly rybářský příbytek v provincii Antalya na jihu země, nikoho ale nezranily. Střely zřejmě někdo odpálil z hor lemujících silnici mezi městy Antalya a Kemer. Podle místních novin mohli útočníci mířit na cisternu s palivem, původně se média zmiňovala o tankeru.

Jedna z raket zasáhla přímo rybářský příbytek, druhá prázdné místo. Mezitím se někdo snažil odpálit cisternu na silnici ve stejné oblasti, výbušnina ale vozidlo nezasáhla, píše turecký list Hürriyet. Na místo explozí už dorazily policejní týmy. Do pátrací operace po ozbrojencích se zapojily i letouny.

Kdo za útoky stál, ani motiv pachatelů není znám, jihovýchod Turecka ale sužují boje mezi armádou a separatisty ze Strany kurdských pracujících (PKK). Časté jsou rovněž útoky teroristů z Islámského státu (IS), který ovládá rozsáhlé oblasti v sousední Sýrii. Mezi městy Antalya a Kemer už na konci srpna vybuchl vůz tureckého četnictva. Úřady tehdy z útoku obvinily právě PKK. 

Turisté v rybářské vesnici nepobývají

Tureckou riviéru si přitom oblíbili i Češi. Těch je zde v této chvíli několik stovek. „V této oblasti žádní turisté nejsou. Je to rybářská vesnice, kde není žádný ubytovací komplex,“ podotkl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

„Je důležité zachovávat klid a určitý odstup. Panika není vhodná pro nikoho ani v případě, že se jedná o vážnou věc. Ale tento incident není nic, co by představovalo pro cestovní kanceláře nějakou panickou reakci. Lidé čerpají dovolenou bez jakýchkoli omezení a předpokládáme, že ji dočerpají, jak si ji koupili,“ pokračoval Papež. Česká turistická sezona v Antalyi končí na konci října.

V Turecku po nepodařeném puči části armády stále platí výjimečný stav a Erdoganův režim pokračuje v čistkách. Po teroristických útocích v Ankaře nebo na letišti v Istanbulu zájem turistů o zemi klesl.

„Pokles turistiky z Česka do Turecka byl asi třicet procent. Doufáme, že si turecká vláda uvědomuje, jak moc je pro ni cestovní ruch důležitý z hlediska ekonomiky, a udělá vše pro to, aby následující sezona už probíhala bez komplikací,“ dodal Papež.