Dřevem a uhlím si Krakované brzo nezatopí. Město plné smogu přechází na plyn

Události: Krakov bojuje proti smogu (zdroj: ČT24)

V polském Krakově zvolili nezvykle radikální postup v boji proti znečištění ovzduší. Právě Krakov je na tom se smogem v rámci země nejhůř. Tamní úřady proto zakázaly topit dřevem a uhlím. Do dvou let musejí obyvatelé oblíbené turistické destinace přejít na jiná paliva.

S podzimem přibyl krakovským strážníkům nový úkol. Každý den obcházejí město, aby zjistili, čím lidé topí. Ke dřevu zatím nemají žádné připomínky. Jenže za dva roky se to změní. Nová vyhláška levné druhy paliva – dřevo a uhlí – zakazuje kvůli špatnému ovzduší.

Mnoho obyvatel ale nemá pro změnu velké pochopení. „Jsem spíš pro to, aby se nic neměnilo. Přece jen to jsou peníze, to se ví,“ vysvětluje majitelka jednoho z krakovských domů Barbara Wojciková.

Staré kotle na uhlí budou muset brzy v rodinných domech nahradit ty modernější, na zemní plyn. „Oznámili zdražení plynu, bude to drahé ve srovnání s našimi výdělky,“ obává se další z obyvatelek Krakova Danuta Śpiewaková.

Vyhlídka na Krakov během smogové situace
Zdroj: ČT24

V době smogu je Krakov takřka neviditelné město. Ročně jej navštíví kolem osmi milionů turistů, ale drží nechvalný primát. „Zaznamenali jsme i desetinásobné překročení polétavého prachu PM 10,“ říká náměstek vojvody Wojciech Kozak. Jedinečný zákaz má situaci zlepšit.

Krakovu patří i jedno z prvních míst v žebříčku měst s výskytem rakoviny plic. Za smog mohou z poloviny domácnosti. Nábytek, staré okenní rámy, matrace, oděvy, pneumatiky, plasty i komunální odpadky často končí v kamnech a kotlech. Město dvakrát denně informuje o stavu ovzduší.

Krakov se potýká i s vysokým počtem případů rakoviny plic
Zdroj: ČT24

Cesta ze smogového příkrovu: Nové parky, kotle na plyn a MHD zdarma

Radnice rozhodla, že v den, kdy je vyhlášena smogová situace, je místní MHD zdarma. Navíc v roce 2018 by ve městě mělo být už padesát parků, což bude o 20 procent zeleně více než dnes.

Pomoci má i výměna kotlů. Do konce roku jich bude přes pět tisíc, dalších 17 tisíc se Krakov musí zbavit příští rok. Jenže v celém Polsku se bude dál topit v jednom a půl milionu kotlech, které normy nesplňují. „Znečištěné ovzduší je problémem celé země. Polsko je červenou skvrnou na mapě Evropy,“ potvrzuje Andrzej Gula ze sdružení Smogový alarm.

Zlepšit situaci příliš nepomáhají ani místní zvyklosti. Každý pátý Polák si myslí, že spalování odpadků je ekologické.

Vydáno pod