Bouře Matthew opouští Spojené státy, Haiti vyhlásilo třídenní smutek

Hurikán Matthew zeslábl na posttropickou cyklónu a posouvá se od pobřeží Spojených států na východ. Stále však platí varování před silným větrem v Severní Karolíně. Ve Spojených státech zahynulo v důsledku větru a záplav způsobených tímto hurikánem už patnáct lidí. Na Haiti se počty obětí odhadují na 900.

Hurikán od pátku postupně slábl a v neděli ráno místního času se podle Národního střediska pro hurikány (NHC) změnil v posttropickou tlakovou níži. Označení posttropická dávají američtí meteorologové vzdušným útvarům, které se po přechodu pevniny vrátí nad oceán.

Události: Hurikán Matthew se přesouvá zpátky nad oceán (zdroj: ČT24)

V 15:00 středoevropského času se nacházel přes 100 kilometrů východně od Mysu Hatteras v Severní Karolíně a mířil stále na východ na volné moře, kde se podle meteorologů zřejmě rozpadne. Rychlost větru už klesla pod 120 kilometrů v hodině.

Na jihovýchodním pobřeží USA zemřelo v předchozích dnech kvůli silnému větru a záplavám pět lidí na Floridě, sedm v Severní Karolíně a tři v Georgii. Někteří zahynuli například v zaplavených autech, jiní po pádu stromu.

Ve čtyřech postižených státech zůstalo bez elektřiny celkem 2,24 milionu lidí. Dodávky se postupně obnovují. V regionu bylo od pátku zrušeno na 3540 letů. Ve městě Charleston v Jižní Karolíně byl uzavřen hlavní most přes řeku. Most Arthura Ravenela Jr. zůstane uzavřen, dokud ho nezkontrolují statici.

Hurikán Matthew dorazil do Charlestonu v Jižní Karolíně
Zdroj: Jonathan Drake/Reuters

Škody v postižených státech by neměly být tak vysoké jako po některých předchozích hurikánech. Odhadl to David Beasley, šéf pojišťovny Insurance Recovery Inc. Podle něj by nemusely přesáhnout škody po hurikánech Charley a Francis z roku 2004. Hurikán Charley způsobil škody za asi 16,3 miliardy dolarů a Francis za 9,5 miliardy dolarů.

Haiti vyhlásilo národní smutek

Matthew byl nejsilnějším hurikánem v oblasti od roku 2007, k USA ale dorazil už jako hurikán nižší kategorie. Nejvyšší intenzitu měl Matthew před týdnem v karibské oblasti, kdy krátce dosáhl nejvyšší (páté) úrovně stupnice hurikánů. Největší škody způsobil na Haiti, kde udeřil v úterý a kde v jeho důsledku přišlo o život několik stovek lidí.

Haiti po přechodu hurikánu Matthew
Zdroj: Reuters

Prozatímní haitský prezident Jocelerme Privet vyhlásil od neděle třídenní národní smutek za oběti hurikánu. Jejich počty se různí od čtyř stovek do asi devíti set, mohou však být i vyšší. Záchranáři se totiž jen pomalu dostávají do některých nejvíce postižených oblastí, s některými z nich nefunguje ani telefonní spojení.

  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.