USA po masakru v Saná přehodnotí podporu koalice vedené Saúdy

Spojené státy začaly přehodnocovat svou podporu koalici v Jemenu vedené Saúdskou Arábií. Šíitští vzbouřenci Saúdy obviňují ze zabití a zranění stovek lidí při sobotním bombardování pohřbu v jemenské metropoli Saná. Koalice vinu odmítla a v noci na neděli prohlásila, že je připravena připojit se k vyšetřování incidentu vedenému Spojenými státy.

Nálet podle představitele OSN v regionu Jamieho McGoldricka zabil více než 140 smutečních hostů na pohřbu otce člena povstalecké šíitské vlády v Saná. Zraněno bylo dalších více než 525 lidí. Povstalci z masakru obviňují arabskou koalici, která však uvedla, že žádný letecký útok na shromáždění více lidí v sobotu v Saná nepodnikla.

„Ministerstvo zdravotnictví odsuzuje tento nelidský zločin, který porušuje všechny humanitární, mezinárodní a islámské normy. Považujeme mezinárodní společenství a Spojené národy za odpovědné za pokračující vlnu zločinů proti jemenským lidem a jejich zemi,“ uvedl jemenský ministr zdravotnictví Ghazi Ismail.

USA zvažují další kroky

„Bezpečnostní spolupráce se Saúdskou Arábií není bianco šekem. Ve světle tohoto a dalších nedávných incidentů (v Jemenu) jsme zahájili okamžité přehodnocení naší již nyní výrazně snížené podpory koalici vedené Saúdskou Arábií,“ citovaly zahraniční agentury Neda Priceho, mluvčího bezpečnostní rady amerického prezidenta Baracka Obamy.

USA zvažují další kroky po náletu v Saná (zdroj: ČT24)

Koalice se chce připojit k vyšetřování

Koalice vydala v noci na neděli prohlášení, ve kterém vyjádřila soustrast rodinám obětí náletu. Zároveň dala najevo zájem připojit se při vyšetřování incidentu k americkým expertům. „Bezodkladné vyšetření bude urychleno a tým vyšetřovatelů je připraven využít znalecký posudek americké strany,“ uvádí se v textu.

„Vyšetřovatelé budou mít přístup k údajům týkajícím se vojenských operací v daném sektoru a jeho okolí a výsledky budou zveřejněny okamžitě po skončení vyšetřování,“ slíbila koalice.

Raketa vypálená z letadla zasáhla a zničila budovu, ve které se konal pohřeb otce ministra vnitra. Mezi oběťmi je podle nejmenovaných vládních představitelů řada vojenských a bezpečnostních činitelů povstalecké vlády. 

Protesty před jemenským sídlem OSN
Zdroj: Reuters

Dav žádal před budovou OSN v Saná vyšetření

Tisíce Jemenců, řada z nich ozbrojených, během neděle volaly po důkladném mezinárodní vyšetření krveprolití, které mnohým z nich vzalo příbuzné. „Hledali jsme v budově i nemocnicích od (soboty) odpoledne do dnešního úsvitu, ale po všech těch útrapách jsme se dozvěděli, že je mezi mrtvými,“ řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel Saná Ahmad Abú Tálib. 

Sálih vyzval k bojové připravenosti

Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih, který má stále značný vliv v armádě a je klíčovým spojencem šíitského hnutí, vyzval k mobilizaci a eskalaci útoků proti Saúdské Arábii. „Vyzývám všechny syny tohoto národa, aby se této agresi vší silou postavili a přišli do přední linie,“ prohlásil Sálih v projevu přenášeném televizí. „Ministerstvo obrany a vnitra i vedení armády musí učinit nezbytné kroky k bojové připravenosti na hranici (se Saúdskou Arábií),“ dodal. Sálih vládl zemi s přestávkami 33 let do roku 2012.

Konflikt v Jemenu začal v březnu roku 2014, kdy šíitští povstalci s podporou Íránu obsadili metropoli Saná a začali zabírat další území na západě a jihu země. Loni v březnu do konfliktu vstoupila arabská koalice pod vedením Saúdské Arábie. Hájí zájmy jemenské vlády, která se nejprve uchýlila do exilu v saúdské metropoli Rijádu a loni se usadila v Adenu na jihu Jemenu. Podle OSN již v bojích zahynulo přes 10 tisíc lidí, většinou civilistů.

Vydáno pod