Ruští vojáci budou v Sýrii na neurčito, Lavrov je pro odchod džihádistů z Aleppa

V Sýrii vznikne stálá ruská letecká základna. Dohodu s Damaškem odsouhlasili ruští poslanci. Vojáci Ruské federace tak zůstanou v zemi na neurčito. Mluvčí ruského ministerstva obrany varoval USA před útoky proti Asadovým silám. Takový krok by byl považován za útok na ruské jednotky. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov pak uvedl, že Moskva je připravená zatlačit na Asadův režim a umožnit odchod stovek džihádistických bojovníků z Aleppa.

Rusko má v současné době vojáky a letadla na základně Hmímím v pobřežní provincii Latákíja. Pro dohodu se Sýrií zvedli ruce všichni poslanci, armáda tak bude mít právo využívat trvale místní infrastrukturu a veškeré pozemky náležející k letecké základně.

Moskva má v Sýrii nejpočetnější vojenské zastoupení od března 2016, kdy prezident Putin oznámil stažení části jednotek.

Do bojů v Sýrii vstoupilo Rusko loni na pozvání tamního režimu, který se snaží opoziční síly svrhnout. Letos na jaře Moskva část kontingentu stáhla, ale nyní jej opět posiluje. Ruské síly kupříkladu rozmístily v Sýrii další baterii protiletadlových střel S-300.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Evidentně se rozšiřuje počet jednotlivých objektů, které mají být chráněny, i prostor, který se ocitl pod ruskou ochranou, což je evidentně směřováno k dalšímu letectvu, a pokud mluvíme o dalších letectvech, tak je celkem jednoznačné, že jde o letectvo mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, jež bojuje proti Islámskému státu a dalším radikálům,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Rusko, aby skoncovalo s „hrozným“ násilím, jemuž je vystaveno Aleppo. V severosyrském městě se intenzivně bojuje od 22. září, kdy skončilo příměří dohodnuté mezi Ruskem a Spojenými státy. Od té doby tam zahynuly stovky lidí.

Merkelová zdůraznila, že v mezinárodním právu neexistuje žádná opora pro bombardování nemocnic. Americký ministr zahraničí John Kerry chce nechat ruské a syrské bombardování civilních cílů vyšetřit jako válečné zločiny. Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo prohlášením, že Kerry se pouze snaží odvést pozornost od krachu příměří a americko-ruských dvoustranných jednání o řešení syrské krize.

„Včera (ve čtvrtek) večer zaútočil (syrský) režim na další nemocnici, kde zemřelo dvacet lidí a stovka byla zraněna. Rusko a (syrský) režim dluží světu více než jen vysvětlení toho, proč pokračují v úderech na nemocnice, zdravotnická zařízení, ženy a děti. Tyhle skutky volají po vyšetřování odpovídajícímu válečným zločinům a ti, kdo je páchají, by za ně měli nést odpovědnost,“ prohlásil Kerry.

Podle zpráv médií se v pátek obnovily boje o jižní části města, které armáda získala v létě a později zase ztratila. 

Rusko bude zřejmě novou rezoluci vetovat

Rada bezpečnosti OSN bude v sobotu hlasovat o klidu zbraní a bezletové zóně v Aleppu. Podle francouzského ministra zahraničí Jeana-Marca Ayraulta to bude „okamžik pravdy“ zvláště pro Rusko. Ruský zástupce při OSN už ale pohrozil, že rezoluci bude vetovat. „Tohle není návrh, který je tím pravým k přijetí. Mám podezření, že jeho hlavní motivací je vyvolat ruské veto,“ konstatoval Vitalij Čurkin.

Boje v Sýrii
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Washington viní Moskvu z toho, že mu jde jen o vítězství Damašku a nehledí na civilisty, zatímco Rusko obviňuje USA z toho, že nechce oddělovat radikály od umírněné opozice. Bilaterální rozhovory jsou v tuto chvíli na bodu mrazu.

Je zcela evidentní, že více jak 80 procent ruských bomb nedopadalo na území ovládané Islámským státem, ale na další části sil, které bojují proti vládě Bašára Asada. Zjevným cílem ruského angažmá bylo zachránit v té době kolabující Asadův režim, což se podařilo. Moskva může být spokojená.
Jakub Szántó

Lavrov bude chtít od opozice záruky

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ve čtvrtek navrhl džihádistické Frontě dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra), aby z Aleppa odešla. Podle něj má teroristická organizace ve městě asi 900 bojovníků.

Lavrov nyní prohlásil, že Rusko bude požadovat písemnou záruku takzvané umírněné opozice o jejím oddělení od teroristů. Pak se podle ruského ministra budou moci členové opozičních skupin připojit k syrským pořádkovým oddílům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Povstalci Asadovi nevěří

Také syrský prezident Bašár Asad v minulých dnech nabídl oponentům v Aleppu a jejich rodinám, že jim zajistí bezpečný odchod z města. Povstalci ale agentuře Reuters sdělili, že Asadovi nedůvěřují a že nabídka je ve skutečnosti skrytou taktikou, jak dostat sunnitské bojovníky z východní části města.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN