Moskva utnula spolupráci s Američany na jaderném výzkumu

Rusko pozastavilo spolupráci s USA při jaderném a energetickém výzkumu. Nařízení vydal premiér Dmitrij Medvěděv. Státní agentura Rosatom navíc pozastavuje výzkumné projekty s americkým ministerstvem energetiky, sdělila ruská vláda.

Smlouva o společném výzkumu v jaderné a energetické oblasti byla uzavřena v roce 2013. Rusko ji pozastavuje v reakci na omezení, která americká strana zavedla na spolupráci v jaderné energetice. Tato omezení byla součástí protiruských sankcí, jež Washington vyhlásil po anexi Krymu předloni na jaře.

Hlavní ruská agentura pro realizaci jaderných projektů Rosatom spolupracuje s ministerstvem energetiky od roku 2010. Jde zejména o výzkum zaměřený na přeměnu vysoce obohaceného uranu z ruských výzkumných reaktorů na méně obohacené uranové palivo. O důvodech pozastavení této spolupráce se ruská vláda nezmiňuje.

Obě smlouvy jsou pozastaveny, nikoli vypovězeny. Spolupráce se podle prohlášení ruského kabinetu může obnovit, „jakmile pro to bude důvod v kontextu celkových vztahů s USA“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruský prezident Vladimir Putin už v pondělí vydal dekret, jímž se pozastavuje platnost smlouvy s USA o likvidaci plutonia. Příčinou jsou podle vysvětlení Kremlu nepřátelské akce Washingtonu vůči Rusku. Podle smlouvy z roku 2010 se USA a Rusko mají zbavit 34 tun vysoce radioaktivního plutonia, které by stačilo k výrobě 17 tisíc jaderných bomb.

Washington se naopak v pondělí rozhodl vypovědět spolupráci s Moskvou při dojednávání příměří v Sýrii. Spojené státy a další západní země viní syrskou armádu a Rusko z bombardování civilistů a také zdravotnických zařízení v největším syrském městě Aleppu.