USA ukončily spolupráci s Ruskem na plánovaném centru v Sýrii

USA ukončily spolupráci s Ruskem v Sýrii (zdroj: ČT24)

Nebylo to lehké rozhodnutí, ale s Ruskem nám došla trpělivost - americké ministerstvo zahraničí potvrdilo dřívější varování a přerušilo s Ruskem spolupráci na plánovaném koordinačním centru. Moskva prý podle Washingtonu neplní své závazky ohledně syrského příměří. Ruské ministerstvo zahraničí v reakci obvinilo USA ze stejné věci.

Zástupce Bílého domu Josh Earnest uvedl, že Moskva ohledně Sýrie přijala řadu závazků, které následně neplnila. „Nepodnikli proti Islámskému státu žádný úspěšný krok už sedm měsíců. Pouze si přivlastňovali úspěchy amerických operací,“ dodal mluvčí.

Washington podle ministerstva zahraničí nepřerušuje s Moskvou všechny kontakty v syrské otázce. Stáhne však ze země své lidi, kteří měli za úkol pracovat na společném americko-ruském mírovém centru, jenž mělo zajišťovat vojenskou a zpravodajskou spolupráci obou zemí v Sýrii, pokud by se podařilo příměří udržet.

Ukončení spolupráce se prý nijak nedotkne probíhajících kontaktů zaměřených na snahu o vzájemnou koordinaci protiteroristických operací.

Moskva: Američané sami neplní to, co měli

Rusko v posledních dnech posílilo svou leteckou základnu v Sýrii a pokračuje společně s armádou prezidenta Bašára Asada v bombardování Aleppa, při němž podle syrské opozice zahynulo již několik stovek civilistů.

Moskva přitom tvrdí, že Washington neodlišuje teroristické skupiny a umírněnou opozici a že spolupracuje s radikály vydávajícími se za prozápadní Asadovy odpůrce.

Ruské ministerstvo zahraničí to zopakovalo i v reakci na oznámení americké diplomacie. „Nečinnost Washingtonu vedla k tomu, že se radikálové během tohoto období přeskupili, dostali zbraně a zmobilizovali své zdroje,“ uvedla podle agentury TASS mluvčí ministerstva Marija Zacharovová.

Ukazuje se, že Washington prostě nesplnil klíčové podmínky dohody pro ulehčení humanitární situace obyvatel Aleppa… A nyní, když nedokázali splnit dohody, které sami vypracovali, se zjevně snaží svalit vinu na někoho jiného.
Marija Zacharovová
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí

Tečka za dalším krachem příměří

Jde tak o fakticky potvrzený neúspěch příměří, které delegace obou zemí vyjednaly před několika týdny. Během něj však stále střety mezi syrskou armádou a povstalci probíhaly. Právě Assadovu armádu Rusko dlouhodobě podporuje, Američané zase stojí za částí tzv. umírněné opozice.

Klid zbraní dojednaný 9. září se začal hroutit v polovině měsíce poté, co americké letouny omylem zaútočily na syrské vojáky. Následoval útok na humanitární konvoj v provincii Aleppo, z něhož USA a další země obvinily Rusko - to však odpovědnost odmítlo.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN

Americký ministr zahraničí John Kerry minulý týden pohrozil Rusku, že pokud neučiní okamžité kroky k ukončení útoků na město Aleppo, přeruší Washington s Moskvou veškerou spolupráci v Sýrii i navrhované partnerství v boji proti terorismu.

Dodal, že Rusko je za situaci přímo zodpovědné včetně útoků na nemocnice, zásoby vody a civilní infrastrukturu a užívání zápalných a těžkých bomb v městském prostředí.

Rusko později oznámilo, že je o syrském konfliktu připraveno jednat a že brzy vyšle do Ženevy skupinu expertů k rozhovorům o normalizaci situace Aleppu i zbytku Sýrie.

Právě v Aleppu se nyní soustředí hlavní ofenziva vládních vojsk. Ty obklíčili východní část pod kontrolou povstalců – spolu s nimi tam však dlouhé měsíce živoří na čtvrt milionu civilistů bez dodávek potravin či zdravotní péče. Město je setrvale vystaveno náletům a podle svědků z něj už příliš nezbylo. V neděli armáda poprvé s nabídkou volného průchodu vyzvala povstalce, aby východ Aleppa opustili.

Aleppo
Zdroj: ČT24