Syrská vojska postupují do Aleppa, ze země podle OSN uteklo 5 milionů lidí

Desítky lidí zemřely o víkendu při náletech na oblast Aleppa. Syrská vládní vojska a jejich zahraniční spojenci postupují do hloubi tamního povstaleckého území. OSN varuje, že ze země uprchlo už skoro pět milionů lidí.

Půlmilionu Syřanů žije v uprchlických táborech podél hranic jejich země. S blížící se zimou vrcholí přípravy humanitárních organizací, protože je třeba zajistit kamna, topivo, přikrývky a v oblasti s častými písečnými bouřemi i opravit stany. 

Většina běženců už má s životem v táborech několikaleté zkušenosti. Například uprchlice ze syrského Dará Íman Ahmad Belbísí žije s nemocným manželem a devíti dětmi v jordánském táboře Zátarí už tři a půl roku. „Život tu není tak špatný. Ale problém je, že se tu nedá sehnat práce. Dostáváme sice dávky, ale těch není dost, takže každý měsíc vyjdeme tak tak“, popsala zpravodajovi ČT Jakubu Szántóvi. 

Události: Reportáž z uprchlického tábora v Zátarí (zdroj: ČT24)

Počet Syřanů, které válka vyhnala za hranice jejich země, se rychle blíží pěti milionům. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přesto hlásí, že dosud obdržel pouze 53 % potřebných peněz.

S několika čestnými výjimkami včetně České republiky mnoho evropských zemí své příspěvky tváří v tvář uprchlické krizi snížilo. Krizi to ale v konečném důsledku jen posiluje, protože horší podmínky v táborech znamenají víc lidí ochotných riskovat život při nebezpečné cestě do Evropy.

Podle mluvčí UNHCR se uprchlíkům velmi stýská a většina z nich chce zpátky domů. Vzhledem k vývoji na frontových liniích zůstává ale jejich návrat domů v nedohlednu a situaci teď zkomplikovala i další roztržka mezi Spojenými státy a Ruskem, které přerušily spolupráci při řešení syrského konfliktu.