Protest proti zákazu potratů v Polsku: Moje tělo, moje volba, znělo ve Varšavě i Praze

Tisíce Poláků protestovaly před budovou parlamentu ve Varšavě proti chystanému zpřísnění protipotratového zákona. Nový návrh zákona, který v zemi de facto zablokuje možnost umělého přerušení těhotenství, předložily katolické organizace a v prvním čtení jej schválily dvě třetiny polských poslanců. Nyní se čeká, jestli návrh projde i polskou Komisí pro lidská práva. Demonstrace proti zákonu se konaly i v dalších evropských městech, včetně Prahy.

Podle nového zákona bude možné uměle ukončit těhotenství pouze v případě bezprostředního ohrožení života matky. Lékařům, kteří by provedli nedovolený potrat, by hrozilo až pětileté vězení.

„Interrupce je barbarstvím legalizovaným ve 20 století, které bude do historie zapsáno jako století genocidy a plynových komor,“ pronesl v Sejmu poslanec Robert Winnicki. Vzhledem k převaze konzervativců v obou komorách parlamentu se zdá být definitivní přijetí kontroverzního zákona už jen otázkou času. 

Organizátoři „černého protestu“, který prošel Varšavou, sice uvedli, že si přejí v Polsku co nejméně potratů, tohoto cíle by se ale podle nich mělo dosáhnout lepší sexuální výchovou na školách a snadnějším přístupem k antikoncepčním přípravkům. Naprostý zákaz potratů, který by se dotkl například i obětí znásilnění, by podle nich byl „barbarský“.

Na protest proti novému polskému zákonu protestovaly ženy v několika evropských městech, včetně Prahy. „Jsme součástí Evropské unie. Jaké zákony se uzavírají v Polsku, může mít vliv i na to, jaké zákony se budou uzavírat u nás. Mění to pohled na ženy, na ženská práva,“ říká organizátorka pražské demonstrace Lydie Franka Bartošová.

Trnem v oku je Polákům i rozhodnutí vlády, aby stát přestal financovat umělé oplodnění. Díky oplodnění in vitro, které je pro mnohé páry poslední nadějí, se za uplynulé tři roky v Polsku narodily čtyři tisíce dětí. Nově už nebudou mít nemajetní manželé možnost získat pomoc.

„Protesty proti navrhovanému protipotratovému zákonu budou pokačovat i v pondělí. Řada organizací vyzvala Polky, aby nechodily do práce a daly tak najevo svůj postoj,“ informoval z Varšavy zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Polky podstupují potrat v zahraničí

Polsko má už nyní jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v Evropě. Dosud je možné těhotenství ukončit v případě, že existuje riziko pro zdraví či život matky, pokud vyšetření prokáže nezvratné poškození plodu či pokud je zplození dítěte výsledkem znásilnění či incestního styku.

V zemi se uskuteční ročně méně než 2000 legálních interrupcí. Nevládní organizace ale odhadují, že ji podstoupí v zahraničí každý rok mezi 100 000 a 150 000 Polek.