Stopka pro běžence bez práce a pryč z EU. Dány láká nová protiimigrační strana

Opustit EU a do země pouštět jen běžence, pro něž je v Dánsku práce. To jsou priority nové protiimigrační strany Nye Borgerlige (Nová buržoazie), které se podařilo získat 20 tisíc podpisů a bude tak moci do příštích parlamentních voleb. Píše o tom deník The Local. Nová partaj se řadí k pravici a vyznává libertariánské ekonomické cíle. Konkurovat bude úspěšné protiimigrační Dánské lidové straně. Podle průzkumů má šanci na úspěch.

Strana Nová buržoazie si přeje zavedení tvrdší imigrační politiky. Dánsko by podle ní mělo odstoupit od řady mezinárodních dohod, včetně úmluvy OSN o uprchlících. Azyl by měli získat jen ti běženci, kteří budou mít v zemi zajištěné pracovní místo.

Občanství si podle nové strany zaslouží pouze „ti lidé, kteří pozitivně zemi přispívají a kteří projevili ochotu a schopnost se asimilovat“. Zrušeno by mělo být všem, kdo budou usvědčeni z terorismu či vlastizrady, urguje nová strana, která si rovněž přeje, aby bylo snazší vyhostit ze země cizince, pokud poruší zákony.

„Hodnoty jako svoboda projevu, svoboda vyznání a svoboda shromažďování jsou pod tlakem. Proto roste nutnost chránit kulturu a hodnoty, které dávají Dánům svobodu zvolit si, jak chtějí žít svůj život,“ píše strana Nová buržoazie ve svých stanovách.

Šéfka nové strany varuje před „občanskou válkou“

Předsedkyně strany Pernille Vermundová v rozhovoru s televizí TV2 letos varovala, že „zoufalství“ pramenící z imigrace může v Dánsku vést až k „občanské válce“. „Podíváme-li se na Francii, musíme se obávat, kde až to může skončit,“ řekla Vermundová.

Dánsko nedávno zpřísnilo azylové zákony, které umožňují úřadům odebírat žadatelům o azyl cennosti a hotovost nad 10 tisíc dánských korun (36 tisíc korun) v rámci spoluúčasti na financování péče. Ponechat si mohou jen věci, k nimž mají citový vztah jako snubní prsteny. Kritici to přirovnávají k zabavování židovského majetku za druhé světové války.

Africký uprchlík
Zdroj: Reuters/Darrin Zammit Lupi

Podle Vermundové je na dánské politické scéně prostor i pro další antiimigrační stranu vedle silně protipřistěhovalecké Dánské lidové strany. „Dánská lidová strana je v oblasti hospodářské politiky sociálnědemokratická. Jsou tedy velké rozdíly v tom, co naše strany chtějí. Oni vnímají jako partnery sociální demokraty, my jasně patříme mezi pravicové strany,“ sdělila předsedkyně strany Nová buržoazie.

Partaj slibuje větší finanční svobody

Evropskou unii považuje Nová buržoazie za „přímou hrozbu prosperitě, pokroku a demokracii Dánska“. „Jsme připraveni vymanit Dánsko z EU a usilovat o volnější vazbu po vzoru Švýcarska, pokud nebude možné dosáhnout uspokojivé dohody pro Dánsko,“ píše strana.

Partaj slibuje bojovat za „nižší daně a větší finanční svobody pro Dány“. „Jsme přesvědčeni, že je nejlepší, když jsou peníze v kapsách Dánů. Snížíme přerozdělování a byrokracii,“ slibuje strana ve svém programu. „To sníží daňové zatížení a vytvoří finanční svobodu pro jednotlivé rodiny, které si budou moci vybrat, jak chtějí žít,“ je přesvědčeno nové politické seskupení.

Dánská lidová strana je druhou nejsilnější v parlamentu

Z květnového průzkumu vyplynulo, že třináct procent Dánů si skutečně přeje vznik strany ještě více napravo politického spektra, než je populistická Dánská lidová strana, která byla založena v roce 1995. Po volbách v roce 2015, v nichž dostala hlas více než pětiny voličů, je druhou nejsilnější stranou v dánském parlamentu.

Na vládě se podílela už mezi lety 2001 a 2011, kdy se jí dařilo prosazovat protipřistěhovalecká opatření. V červnu letošního roku tato partaj oslavovala „odvážné“ rozhodnutí Britů odejít z EU. Dánská vláda ale požadavek na referendum odmítla s tím, že Unie se nyní musí v první řadě probudit.