Velitelství vojsk OSN i účinnější údery. Zeman znovu navrhne léky na „rakovinu“ teroru

Události: Zeman promluví v OSN, zaměří se na boj proti terorismu (zdroj: ČT24)

Podobná slova jako před rokem, nyní konkrétnější - a možná naléhavější. Prezidenta Miloše Zemana čeká krátce před půlnocí hlavní bod jeho účasti na Valném shromáždění OSN, tedy projev na všeobecné rozpravě. Hodlá se v něm stejně jako loni zaměřit na boj s terorismem.

Český prezident chce stejně jako loni vyzvat Organizaci spojených národů, aby v tomhle postupu hrála daleko důležitější roli než dosud. Hodlá zmínit i konkrétní kroky, které by k porážce teroristů mohly vést.

OSN by podle něj měla například přijmout konvence o boji s terorismem nebo aktivovat článek Charty o Vrchním velitelství vojsk OSN. Zeman chce také větší spolupráci tajných služeb i zvláštních jednotek a zaměření útoků na logistická centra teroristů, nikoliv jejich pozemní jednotky.

Před několika lety islámský terorismus zachvátil přibližně 6 zemí, dnes je to 35 zemí. Co chcete víc jako argument, že tato rakovina metastázuje…, že se k ní chováme dílem lhostejně a dílem zbaběle.
Miloš Zeman

Zeman se během Valného shromáždění krátce setkal s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, britskou premiérkou Mayovou nebo bývalou barmskou disidentkou Su Ťij.

Zemanovo setkání s hlavním představitelem OSN
Zdroj: ČTK/AP/Craig Ruttle

Našel si čas také na krátký hovor se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. „S panem Lavrovem se známe dlouhá léta, a tak jsme si jenom povídali o rezoluci, kterou Rusko má navrhnout v Radě bezpečnosti OSN ohledně protiteroristické akce,“ řekl Zeman. V budově OSN se také pozdravil se španělským králem Felipem VI. nebo jordánským králem Abdalláhem II. „Byla to poměrně krátká, neformální, přátelská setkání,“ řekl novinářům.

V programu má také cestu do newyorského Queensu, kde navštíví krajany, podnikatele nebo učitele češtiny. Ještě před zahájením zasedání pozval prostřednictvím vatikánských vyslanců papeže Františka do Česka. Podobně vyzval hlavu katolické církve i při loňském osobním setkání.