Podvody pod dohledem kamer či hlasování na Krymu. Osm zajímavých momentů ruských voleb

Události: Ruské parlamentní volby ovládlo Jednotné Rusko (zdroj: ČT24)

Kamery ve volebních místnostech, které zachytily podvody, nebo rekordně nízká volební účast. Drtivé vítězství vládnoucího Jednotného Ruska v parlamentních volbách asi překvapilo málokoho, přesto ale ruské parlamentní volby přinesly několik zajímavých momentů, které stojí za zmínku. Tady je osm z nich.

Nejnižší volební účast v historii. Nízkou volební účast předjímaly už předvolební průzkumy, i tak ale přišlo k urnám extrémně málo lidí. Svůj hlas odevzdala jen necelá polovina voličů – necelých 48 procent. Oproti minulým volbám je to výrazný pokles, protože v roce 2011 přišlo volit 60,1 procenta lidí. Letos k urnám přišlo nejméně voličů od rozpadu Sovětského svazu.

V některých regionech nebyla účast ani třetinová. Rekordně nízká byla třeba v Moskevské oblasti, v Moskvě a Petrohradu. V Moskevské oblasti hlasovalo dvě hodiny před uzavřením volebních místností jen 22 procent voličů (oproti 44 procentům v roce 2011), stejně jako v samotné metropoli (v roce 2011 to bylo 50 procent). V Petrohradě pak 17 procent (oproti předchozím 39 procentům).

Volby ve Stavropolu
Zdroj: Reuters

Neúspěch liberální opozice. Extrémně nízká volební účast, především pak nezájem voličů v Moskvě a Petrohradě, se pravděpodobně také podepsaly na katastrofálním výsledku liberálních opozičních stran. Právě ve velkých městech mají totiž zpravidla větší podporu. Jabloko ale podle dosavadních výsledků získalo jen necelá dvě procenta hlasů a Strana národní svobody ani ne procento. Žádná z nich také nedosáhla na státní finanční podporu, pro kterou je třeba získat tři procenta hlasů.

Zvláště pro Jabloko je to poměrně těžká rána, protože v předchozích pěti letech mohla díky svému výsledku z voleb v roce 2011 (3,48 %) s těmito penězi počítat. V průběhu sčítání to navíc vypadalo, že by strana mohla získat jedno křeslo ve většinové části voleb, nakonec se tak ale nestalo. Do Dumy se nedostal také žádný z kandidátů podporovaných bývalým oligarchou Michailem Chodorkovským.

Ruský námořník volí na anektovaném Krymu
Zdroj: Reuters

Největší úspěch Jednotného Ruska. Naopak vládnoucí prokremelská strana Jednotné Rusko zaznamenala nejlepší výsledek ve své historii, když podle výpočtů ústřední volební komise získá zřejmě 343 křesel z 450. Oproti posledním volbám (238 křesel) si tak výrazně polepší a bude mít znovu i dvoutřetinovou ústavní většinu. Po volbách v roce 2007 měla 315 poslanců a ve svých prvních volbách v roce 2003 získala 223 mandátů.

Nové strany v Dumě. Kromě Jednotného Ruska a tří dosavadních parlamentních stran (komunistů, nacionalistů a Spravedlivého Ruska) se do Dumy dostali i dva zástupci menších uskupení. Po jednom mandátu získaly nacionalistická Vlast a prokremelská Občanská platforma. Jeden mandát získal oficiálně nezávislý uchazeč Vladislav Reznik, který je ale členem Jednotného Ruska.

Předsedkyně ruské ústřední volební komise Ella Pamfilovová
Zdroj: Reuters

Podvody. Režim se snažil, aby volby byly v očích voličů co nejlegitimnější a aby se vítězství Jednotného Ruska obešlo bez velkých manipulací. Podle nezávislého monitorovacího střediska Golos případů porušení pravidel ubylo, i tak je jejich počet stále vysoký.

Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová, bývalá ombudsmanka, bezprostředně po uzavření volebních místností přiznala, že hlasování nebylo zcela korektní a v některých volebních místnostech se potvrdily zprávy o podvodech. 

Původně tvrdila, že není důvod anulovat výsledky v žádném z volebních obvodů, během dne ale ke zrušení voleb v některých okrscích došlo. Kvůli podvodům nebyly volby uznány ve třech okrscích, po jednom v Nižněnovgorodské, Rostovské a Bělgorodské oblasti. Také OBSE uvedla, že parlamentní volby v Rusku poznamenaly mnohé procedurální nesrovnalosti a že Rusové neměli dostatečně volebních možností.

Kamery. Ke zrušení voleb v několika okrscích přispěly i kamery nainstalované ve volebních místnostech. Díky nim bylo možné dokázat především případy těch podvodů, kdy členové volebních komisí vhazovali do uren doslova balíky lístků.

Jedno video třeba zachycuje situaci, kdy jedna žena hází lístky do urny a další lidé stojí před ní, aby ji před ostatními lidmi v místnosti skryli. Instalace kamer nebyla na rozdíl od předchozích voleb letos povinná a například na Kavkaze nebyly kamery vůbec.

Extrémně vysoká volební účast v některých regionech. Právě kavkazské Čečensko je oblastí, kde byla zaznamenána nejvyšší volební účast. Ta v této oblasti podle oficiálních údajů tradičně výrazně převyšuje celostátní průměr. Dvě hodiny před koncem hlasování tam údajně odvolilo 83 procent lidí. Vysokou účast hlásil ve stejnou dobu i další kavkazský region – Karačajevsko-čerkeská republika (80 %).

Volby na Krymu. Volilo se také na anektovaném poloostrově Krymu. Všechny čtyři mandáty ve většinové části voleb tam získalo Jednotné Rusko. Průběžný zisk strany v poměrné části voleb se tam pohyboval mezi 54 a 75 procenty. Účast dosáhla hodinu před koncem voleb 40 procent.

Události, komentáře: Ohlasy na ruské parlamentní volby (zdroj: ČT24)