Začíná jeden z posledních soudů s osvětimským členem SS

Na dalšího údajného spolupachatele osvětimských hrůz dopadla spravedlnost. Na severu Německa začal proces s 95letým zdravotníkem Hubertem Zafkem. Čelí obžalobě z účasti na smrti nejméně 3681 lidí. Obhajoba ale vinu popírá a tvrdí, že Zafke o masovém zabíjení nevěděl.

Soudní řízení bylo v minulosti už třikrát odloženo kvůli zdravotnímu stavu souzeného. Krátce před zahájením dnešního líčení se Zafkem, který přijel do soudní síně na kolečkovém křesle, z nařízení soudu ho opět prohlédl lékař.

Zafke od 15. srpna do 14. září 1944 pracoval jako příslušník zdravotní služby SS ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka. V té době tam bylo v plynových komorách povražděno 3681 lidí. Státní zastupitelství Zafkeho viní z toho, že svou činností přispěl k jejich smrti. Soud si v souvislosti s Zafkeho činností vyslechne minimálně dva svědky.

Začal jeden z posledních procesů s osvětimským členem SS (zdroj: ČT24)

Obžaloba se soustřeďuje na 14 deportačních vlaků, které do Osvětimi-Březinky přijely většinou z Polska, Slovinska, Řecka a Německa. V jedné ze souprav, která dorazila z nizozemského Westerborku, byla i Anne Franková s rodinou. Tato židovská dívka se později dostala do povědomí celého světa díky deníku, který psala dva roky v úkrytu v Amsterodamu, než ji, její rodinu a několik dalších lidí objevili 4. srpna 1944 nacisté a poslali do koncentračních táborů.

Zafke měl oficiálně na starost léčbu nemocných vojáků SS, podle prokurátorů byl ale přítomen na trase vedoucí přímo do plynových komor. On sám podle vyšetřování nepopíral své působení v Osvětimi. Co se dělo v útrobách baráků pod neustálou lehkou vrstvou popela, prý ale nevěděl.

Před selekcí na rampě v Osvětimi-Birkenau, v pozadí je vidět táborová brána, kterou všechny vlaky přijížděly
Zdroj: ČT24/Židovské muzeum v Praze

Zdravotník byl kvůli svým aktivitám v Osvětimi už souzen v zahraničí. Právě v Polsku, kde nacistická „továrna na smrt“ fungovala, ho krátce po válce odsoudili ke čtyřem letům vězení. Poté se Zafke vrátil do Německa a pracoval jako obchodník v zemědělství.

Německo v poslední době před soud postavilo hned několik osob působících kdysi v Osvětimi. Loni v červenci soud v Lüneburgu odsoudil na čtyři roky do vězení 94letého dozorce z Osvětimi Oskara Gröninga za napomáhání k vraždě 300 tisíc lidí. Letos v únoru začal v Detmoldu v Severním Porýní-Vestfálsku proces s bývalým dozorcem z Osvětimi Reinholdem Hanningem, který čelí obžalobě z podílu na vraždě 170 tisíc lidí.