CNN: IS plánoval v Paříži mnohem větší krveprolití, vraždit chtěl i jinde v Evropě

Teroristé z Islámského státu (IS) plánovali v listopadu 2015 mnohem masivnější atentáty, než nakonec v Paříži uskutečnili. Radikálové chtěli útočit na více místech včetně jiných zemí, zjistili investigativci ze CNN, kteří mají k dispozici interní dokumenty z řady evropských vyšetřování a spolupracovali se zdroji znalými pařížského vyšetřování.

Dokumenty podle CNN odhalují nové informace o dvou islamistech zadržených v souvislosti s loňskými listopadovými útoky ve Francii a dalším teroristovi, který měl být rovněž napojen na pařížskou teroristickou buňku. Abid Tabaouni byl zatčen až letos v červenci.

IS podle všeho plánoval útočit i v Nizozemsku a zaměřit se i na jiné cíle ve Francii včetně nákupních center v Paříži. Kromě toho se snažil dostat radikály také do Velké Británie, aby uskutečnili atentáty tam. Vysoce postavený úředník zabývající se bojem proti terorismu řekl CNN, že bezpečnostní služby „odhalují další a další agenty IS“ v Evropě.

Pokyny ze Sýrie

CNN poukazuje na existenci vysoce organizované sítě IS, jejímž úkolem je právě vymýšlení a realizace atentátů na starém kontinentě. Radikálové v terénu čekají na pokyny od svých nadřízených v Sýrii.

Aktivita IS, pokud jde o plánování útoků ve světě, roste, varoval analytik CNN a expert na terorismus Paul Cruickshank. „(IS) je stále sofistikovanější ve způsobu, jakým to dělá. Je to složitě nastavený systém logistické podpory pro tyto teroristy,“ podotkl odborník.

obrázek
Zdroj: ČT24

Investigativci ze CNN strávili dlouhé měsíce procházením 90 tisíc stran dokumentů z vyšetřování. Většinou šlo o záznamy výslechů, informace o důkazech a data z mobilů, která nabízejí vhled do zahraničních operací křídla IS známého jako Amn al-Kharji.

Šifrovaná komunikace a přezdívky

Z vyšetřování vyplynulo, že podezřelí radikálové hojně využívají sociální média jako Viber, Telegram a WhatsApp – často jde o šifrovanou komunikaci. Jedna aplikace jim umožňuje vybrat si telefonní číslo a zamaskovat, kdo volá a odkud.

„Šifrované zasílání zpráv v rámci skupin má revoluční potenciál v plánování teroristických spiknutí, protože celé buňky mohou koordinovat svou činnost v reálném čase, aniž by se na ně přišlo,“ poznamenal Cruickshank.

Dokumenty rovněž odhalují, jak členové IS poskytují svým lidem v terénu jen tolik informací a peněz, kolik potřebují, aby ve svém úkolu postoupili dál. Trvají také na přezdívkách, a to i v rámci týmů.

Radikálové si v rámci teroristické sítě vzájemně poskytují informace o tom, zda použít nebo nepoužít skutečná jména na hranicích, případně jak se dostat přes hranice nelegálně. Jedna z takových rad zněla, aby se schovali ve vlaku na toaletách.

Uprchlíci na srbsko-maďarské hranici
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Po stopách teroristů ze Sýrie až do srdce Francie

Evropské bezpečnostní agentury zaznamenaly úspěch, když se jim podařilo dopadnout dva muže, kteří se zřejmě měli v plánu dostat do Francie po boku dvou sebevražedných atentátníků – ti se odpálili na stadionu v Paříži. V dokumentech byli muži identifikováni jako Alžířan Adel Haddadi a Pákistánec Muhammad Usman.

Čtveřice vyrazila do Evropy ze syrské bašty IS v Rakká šest týdnů před útoky v Paříži. Syrsko-turecké hranice překročila na začátku října, načež pokračovala směrem na turecké pobřeží. Nikdo z nich neznal pravá jména ostatních ani cíl mise. Haddadi vyšetřovatelům sdělil, že byli posláni do Francie udělat „něco pro dobro Boží“.

Pokyny jim dával jeden z lídrů IS v Sýrii Abu Ahmad, který předal mužům kontakt na pašeráky a poskytl jim peníze, mobily a falešné syrské pasy. Komunikace pak probíhala pomocí zprostředkovatelů a šifrovaných zpráv.

„Abu Ahmad představuje klíč k vyslání těch jednotlivců, alespoň cizinců do Paříže,“ řekl šéf francouzského Centra pro analýzu terorismu Jean-Charles Brisard. „On je ten, kdo je rekrutoval, kdo je financoval a vyškolil. Byl s nimi neustále v kontaktu,“ podotkl Brisard.

Zpoždění radikálové čekali týdny v uprchlickém centru

Z Turecka se skupina vydala do Řecka spolu s dalšími uprchlíky. Dvěma radikálům se podařilo proniknout dál, což řecké úřady dosud nedokázaly vysvětlit. U Haddadiho a Usmana odhalily falešné pasy a dvojice byla skoro měsíc zadržována. Na konci října je Řekové propustili, přičemž dotyční okamžitě kontaktovali Abu Ahmada, který jim dal dva tisíce eur. Následně pokračovali dál s běženci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli zpoždění ale podle vyšetřovatelů zřejmě nemohli včas udeřit ve Francii. Den po pařížských atentátech dojeli do Salcburku, kde požádali o azyl a týdny čekali v jednom z místních uprchlických center. Několik dnů před zadržením zkoumali vlaky do Paříže a často volali do zahraničí.

Podle dokumentů zřejmě čekali na třetího radikála – Maročana Abida Tabaouniho. Ten rovněž cestoval s běženci a do centra se dostal desátého prosince. V den razie ale Tabaouni zmizel, dopaden byl až letos v červenci. Abu Ahmad ještě pět dnů po razii kontaktoval Haddadiho: „Jak se máš, co se ti stalo?“ ptal se. Odpověď ale nikdy nepřišla.