Obama naposledy zamířil do Asie. Se Si Ťin-pchingem mluvil o lidských právech

O situaci v Jihočínském moři, kybernetické bezpečnosti i severokorejském jaderném programu jednal v čínském Chang-čou americký prezident Barack Obama se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.  Obama nastolil také otázku dodržování lidských práv v Číně. Celkově spolu státníci vedli podle vyjádření Bílého domu „otevřenou“ diskuzi o palčivých otázkách vzájemných vztahů. Jde zřejmě o poslední Obamovu velkou cestu do Asie. V lednu totiž předá úřad svému nástupci.

Americký prezident například Peking vyzval, aby přijal nedávné rozhodnutí mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu, podle kterého nemá Čína nárok na strategické ostrovy v Jihočínském moři. Peking verdikt soudu odmítá uznat.

Obama hodlá Čínu také upozornit, že její rostoucí sílu by měla doprovázet i větší zodpovědnost. „Tam, kde vidíme, že porušují mezinárodní pravidla a normy jako v některých případech v Jihočínském moři nebo v jejich hospodářském chování, tam jsme byli velmi tvrdí,“ uvedl.

Debata obou státníků se dotkla také dalších problémů ve vzájemných vztazích, jakými je například kybernetická bezpečnost. Obama čínského prezidenta vybídl rovněž k užší spolupráci v otázce severokorejského jaderného programu a rovněž k dodržování lidských práv v Číně, obzvlášť náboženské svobody.

„Prezident (Obama) znovu potvrdil, že Spojené státy budou spolupracovat se všemi zeměmi v regionu v zájmu dodržování mezinárodního práva, nerušeného obchodování a svobody plavby a přeletů,“ dodal Bílý dům ve svém vyjádření.

Události: Obamova cesta po Asii (zdroj: ČT24)

Obama do Číny dorazil den před zahájením dvoudenního summitu skupiny největších světových ekonomik G20. Na okraj vrcholné schůzky se sejde také se svým tureckým kolegou Recepem Tayyipem Erdoganem. Jednat by měl i s novou britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Mayová: Chci, aby Británie po brexitu hrála klíčovou roli na světové scéně

Mayová již před odletem na summit do Číny uvedla, že by Británie chtěla být po odchodu z Evropské unie světovým vůdcem volného obchodu. Premiérka podle svých slov chce, aby její země hrála „klíčovou roli na světové scéně“.

„Naše poselství pro G20 je takové, že Británie je otevřená podnikání a obchodu a že je sebevědomou a navenek orientovanou zemí… Mou ambicí je, aby Británie byla globálním lídrem volného obchodu,“ citovala Mayovou agentura Reuters.

Britská premiérka Theresa Mayová
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Britsko-čínské vztahy zažívají podle Mayové „zlatou éru“. Premiérka dodala, že s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem bude v rámci summitu mluvit o dalším rozvoji strategické spolupráce.

G20 sdružuje 19 vyspělých a rozvíjejících se zemí světa a zástupce Evropské unie. Celkově skupina představuje 85 procent světové ekonomiky a dvě třetiny světové populace. G20 se v tomto desetiletí stala hlavním koordinátorem světové ekonomiky místo skupiny G8, kterou tvořilo sedm vyspělých zemí a Rusko.