Putin i Abe mají zájem na pokroku ohledně Kuril. Nikdo ale nesmí přijít k újmě, zdůraznil šéf Kremlu

Ruský prezident Vladimir Putin se ve Vladivostoku sešel s japonským premiérem Šinzó Abem. Na úvod setkání Putin připustil ochotu pokročit v jednáních ohledně územního sporu o Kurilské ostrovy a ujistil, že se Moskva zabývá návrhy, které jí japonský premiér předložil v květnu v Soči. O jakémkoli vzdání se území ale podle něj nemůže být řeč. Kvůli územním sporům o kurilské ostrovy nemá Moskva s Tokiem ani více než 70 let po skončení druhé světové války uzavřenou mírovou smlouvu.

Ještě před schůzkou ovšem Putin rezolutně odmítl myšlenku postoupit Japonsku jeden ze sporných ostrovů výměnou za intenzivnější hospodářskou spolupráci s Tokiem. Později i mluvčí Kremlu potvrdil, že průlom v řešení letitého územního sporu se nyní nedá čekat.

„Svá území neprodáváme, i když problém mírové smlouvy s Japonskem má zásadní význam a my bychom si přáli najít s našimi japonskými přáteli řešení,“ uvedl Putin v rozhovoru poskytnutém agentuře Bloomberg.

„Jde o hledání takového řešení, které umožní, aby žádná strana neutrpěla újmu, aby se ani jedna necítila vítězem nebo poraženým,“ zdůraznil ruský prezident. Varoval rovněž před otevřením Pandořiny skříňky v podobě zpochybnění výsledků války.

Japonsko a Rusko se od roku 1945 přou o jižní část souostroví. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Tokio ruskou svrchovanost nad nimi neuznává.

Putin a Abe se mají setkat i v Japonsku

Putin a Abe by se měli znovu sejít 15. prosince v Abeho rodné prefektuře Jamaguči, uvedla japonská televize NHK s tím, že Putinova návštěva v Japonsku byla domluvena během schůzky ve Vladivostoku. Kreml ale podle agentury TASS uvedl, že zatím je domluveno jen to, že se Putinova návštěva uskuteční „do konce roku“.

Abe se zmínil, že by chtěl ruského prezidenta pozvat k návštěvě Jamaguči, která leží na jihozápadě ostrova Honšú. „Chtěl bych, bude-li to možné, pozvat Putina do mé rodné prefektury Jamaguči a tam s ním vést oficiální jednání,“ řekl japonský premiér. O Abeho přání se již několikrát zmínila místní média.

Putinův poradce Jurij Ušakov novinářům dříve řekl, že prezidentova dlouho odkládaná návštěva v Japonsku má být jedním z témat vladivostocké schůzky.