Další balistická střela z KLDR narušila vzdušný prostor Japonska

Severní Korea znovu cvičně vypálila balistickou raketu z ponorky. Projektil tentokrát podle jihokorejských zdrojů dosáhl vzdálenosti 500 kilometrů a dopadl do moře v oblasti japonského vzdušného prostoru. Tokio to okamžitě označilo za ohrožení své země.

Raketový test se uskutečnil ráno kolem 5:30 místního času (v úterý večer SELČ) a raketa dopadla do Japonského moře, upřesnil podle Reuters představitel velení jihokorejské armády. Test podle něj ukázal, že KLDR v technologii vystřelování balistických střel z ponorek výrazně pokročila.

Spojené státy zaměřily a sledovaly severokorejskou raketu, kterou podle nich byla balistická střela typu KN-11. Tento typ střely zatím nikdy tak daleko nedoletěl. Washington označil test za provokaci a hodlá to projednat v RB OSN.

Test ihned tvrdě odsoudilo Tokio. „Jedná se o vážné ohrožení bezpečnosti Japonska a o nezodpovědný a neprominutelný čin, který zjevně poškozuje regionální mír a stabilitu,“ prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

Zatím neověřený snímek jednoho z balistických testů
Zdroj: Reuters

Satelitní záběry podle jihokorejských vojenských představitelů ukázaly, že v oblasti vypuštění cvičné střely u pobřežního města Sinpo je severokorejská ponorková základna.

Zpráva o vypuštění balistické střely, které je dalším z podobných činů KLDR v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, přišla dva dny po zahájení 12denního společného výročního cvičení USA a Jižní Koreje u Korejského poloostrova za účasti desetitisíců vojáků obou zemí. Manévry, které Pchjongjang považuje za nácvik invaze do KLDR, vždy zvýší napětí v regionu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rada bezpečnosti OSN uvalila na Severní Koreu nové sankce po jejím lednovém jaderném testu, který byl již čtvrtý v pořadí. Odborníci předpokládají, že země má zásobu dalších sedmi až 12 jaderných bomb či hlavic.

Před několika dny se navíc objevily informace o obnovení výroby plutonia z vyhořelého nukleárního paliva. V jaderných zkouškách chce Pchjongjang pokračovat prý tak dlouho, dokud se bude cítit ohrožen Spojenými státy.