Irácké rodiny uprchly před IS, teď živoří na frontové linii u Kirkúku

Stovky iráckých civilistů přežívají ve špatných podmínkách poté, co uprchli před radikály z Islámského státu (IS) z oblastí u Kirkúku. Okolní uprchlické tábory je nemají kde ubytovat, celé rodiny s dětmi tak o žízni a hladu živoří na frontové linii mezi bojovníky IS a Kurdy.

Vesničané se snaží z oblastí bojů prchat do města Kirkúk, které kurdští bojovníci před islámskými radikály uhájili, a v současné době je v něm relativní klid. Běženci ale často nemají vodu, jídlo ani přístřešky.

Mezi uprchlíky jsou přitom i rodiny s dětmi. Podle pozorovatelů byly některé z nich v bezvědomí. Pešmergové se snaží mezi uprchlíky rozšířit alespoň základní nezbytnosti, jako je třeba mléko, k přežití to ale vesničanům nestačí.

Uprchlíci v Iráku
Zdroj: Ako Rasheed/Reuters

Variantu návratu přitom všichni odmítají. „Samozřejmě, že tu zůstaneme. Pořád je to tu lepší než tam. Když se teď vrátím, useknou mi hlavu, okamžitě mě zabijí,“ podotkl jeden z běženců Taha Hussein Awad.

Mezi uprchlíky se skrývají teroristé

Kromě kritické humanitární situace řeší pešmergové i problémy s bezpečností. Bojovníci IS jsou totiž známí tím, že se snaží ztratit v davu prchajících civilistů. „V podobných případech už jsme jich mnoho zadrželi. Někteří se snažili tvářit jako vysídlenci, a přitom měli v mýdle ukryté TNT - ale přišli jsme na ně. Zkoušejí také ukrýt SIM karty ve svých botách,“ poznamenal kurdský velitel Kamal Kirkuki.

Řada uprchlíků doufá, že jim poskytne potřebnou pomoc a základní vybavení regionální vláda Kurdistánu nebo některá z mezinárodních nevládních organizací.

Uniknout z oblasti ovládané radikály je přitom smrtelně nebezpečné - zkraje srpna televize Al-Arabíja informovala o zavraždění 52 mladých lidí, kteří měli ostatní navádět k útěku. Většinu z nich prý islamisté upálili zaživa. Některé místí obyvatele používají radikálové jako lidské štíty během bojů s jednotkami irácké armády a mezinárodní koalice.

Pro uprchlíky u Kirkúku není v táborech místo (zdroj: ČT24)

IS ztratil v posledních měsících značnou část dříve kontrolovaného území v Iráku, stále si však drží svou hlavní iráckou baštu, město Mosul. OSN v červenci varovala, že kvůli intenzivním bojům právě o Mosul hrozí velká humanitární krize, na jejíž zmírnění je potřeba téměř 300 milionů dolarů.

Kvůli bojům v Iráku opustily své domovy miliony uprchlíků. Podle iráckých úřadů se již navrátilo na 300 tisíc lidí, kteří uprchli z regionu Ramádí. Naopak desetitisíce obyvatel města Fallúdža, které armáda dobyla v červnu, se místo v září plánovaného návratu budou podle vlády moci vrátit domů až o tři měsíce později.