Mexický drogový boss Guzmán se vrátí do věznice, ze které loni utekl

Odsouzený šéf mexického podsvětí Joaquín Guzmán se přestěhuje do věznice, z níž se mu loni podařilo uprchnout. Boss drogového kartelu utekl ze zařízení Altiplano u mexické metropole minulý rok v červenci, když si pod celou prokopal tunel. Soud teď rozhodl, že se tam vrátí.

Po útěku Guzmána znovu dopadli v lednu v jeho rodném městě ve státě Sinaloa. Zločinec, přezdívaný kvůli svému vzrůstu El Chapo (Prcek), byl v květnu převezen z věznice Altiplano do nápravného zařízení ve městě Ciudad Juárez na mexicko-americké hranici.

Soudce Héctor Flores Lara ale vyhověl stížnosti Guzmánovy obhajoby, že jeho převoz byl proti zákonům, protože policie ho provedla bez předchozího souhlasu soudu. Šéf obávaného kartelu Sinaloa proto může být přemístěn zpět do Altiplana. S loňským útěkem z tohoto zařízení s nejvyšším stupněm ostrahy mu podle vyšetřování pomáhal někdo ze zaměstnanců věznice.

Události: Guzmán se vrací do věznice, ze které utekl (zdroj: ČT24)

Guzmán teď čeká na vydání do Spojených států, kde je obviněn z řady zločinů spojených s pašováním a prodejem drog. Soudy sice jeho extradici již schválily, mexické federální úřady, které mají ve věci konečné slovo, se ale k věci dosud nevyjádřily.

Boss kartelu, který ovládá část obchodů s drogami na západním pobřeží Mexika, byl odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům za vraždu a prodej drog. Poprvé z vězení uprchl už v roce 2001 v dodávce s prádlem a dopaden byl až po třinácti letech. Časopis Forbes jeho jmění odhaduje zhruba na miliardu dolarů.

Ozbrojenci unesli Guzmánova syna

I přes malé vítězství ale El Chapo ztrácí vliv. Tento týden neznámí ozbrojenci unesli jeho syna Jesuse a několik společníků z luxusní restaurace v přímořském letovisku Puerto Vallarta. Po zmizelých zatím nejsou stopy.

Mexický drogový boss Joaquín Guzmán
Zdroj: Reuters

Auta únosců patřila členům zločinecké skupiny, která si říká Nová generace a která se zřejmě snaží převzít obchody Guzmánova kartelu. Panují proto obavy, že únos může vyvolat krvavou válku podobnou té, která následovala v květnu 2008 po vraždě jiného El Chapova syna Edgara.

Už v červnu někdo střílel na sídlo El Chapovy matky. Šlo nejspíš o běžnou kriminalitu, přesto se ale z okolí podle policie ve strachu vystěhovaly už dvě stovky rodin.

Vydáno pod