Clintonová a Trump téma sexuálních menšin posunuli do popředí, uvedl americký analytik

Rozhovor s analytikem ministerstva obrany USA Clarkem Cooperem (zdroj: ČT24)

Do amerických prezidentských voleb zbývají necelé tři měsíce. Předvolební témata byla dosud podobná jako ve volbách předešlých. Co se ale změnilo je otázka sexuálních menšin, kterou Donald Trump a Hillary Clintonová ve svých kampaních posunuli od začátku mezi prioritní. Uvedl to americký analytik ministerstva obrany a aktivista LGBT Clarke Cooper, který byl hostem pořadu Události, komentáře.

Zatím nejdůležitějšími tématy amerických voleb byly podle Coopera národní bezpečnost, boj s násilným extremismem, ekonomická obnova země a rozvoj obchodu.

„To byla taková klasická témata, která se vyskytují v každém volebním cyklu. Určitě se bude dál mluvit o národní bezpečnosti, zejména o ochraně státu a samozřejmě i ekonomice. Další témata se budou postupně rozvíjet, ale těmhle asi bude pro teď věnována největší pozornost,“ uvedl Cooper, který je zároveň aktivistou komunity LGBT (zkratka označuje lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby).

Sexuální menšiny jsou hlavním tématem

Právě otázka sexuálních menšin je podle něj poprvé jedním z hlavních témat voleb už od počátku. „Když se podíváme čtyři roky zpátky, když podruhé kandidoval prezident Obama, tak on i bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney mluvili o LGBT tématech, ale jenom na okraj. Nebylo to přímé téma. Jak Hillary Clintonová, tak Donald Trump z toho udělali prioritní téma už na začátku kampaně,“ podotkl Cooper.

Pro obě strany je tato komunita samozřejmě atraktivní i z hlediska voličských hlasů. „Proto si v roce 2012 republikáni udělali průzkum toho, co je potřeba udělat lépe, abychom oslovili konkrétní voliče, jako je například LGBT komunita,“ dodal Cooper.

Redaktor Newsweeku Daniel Anýž k zahraniční politice Trumpa a Clintonové (zdroj: ČT24)

Poznámka k rodině muslimského vojáka zahýbala americkou společností

Jedním z témat se neplánovaně stal i komentář republikánského kandidáta Donalda Trumpa ke slovům Khizra Khana, otce muslimského vojáka, který zahynul v Iráku. Khan po boku své ženy prohlásil, že Trump své zemi neobětoval nic a nikoho, a kdyby vládl USA, jejich syn by nedostal šanci stát se americkým občanem. „Když se podíváte na jeho ženu, jen tam stála. Neměla co říci… Možná ani neměla dovoleno nic říkat,“ reagoval Trump v rozhovoru s televizí ABC.

Jeho slova nezůstala bez odezvy. „Nemá to precedent. Pro mnoho lidí to je skutečně problém. Pokud má někdo takzvanou zlatou hvězdu, tak to znamená, že jejich dítě zemřelo v boji. Proto se proti Trumpově kritice postavili zástupci obou stran, tedy i republikáni,“ podotkl Cooper.

Ghazala Khanová po boku svého manžela při sjezdu demokratů ve Filadelfii
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Cooper: V zahraniční politice jsme konstantní

Americká zahraniční politika podle Coopera zůstává neměnná. „Naše zahraniční politika není ovlivňována tím, která strana je u moci. Když jsme přešli od Clintonovy vlády k Bushově vládě a od Bushovy vlády k Obamově vládě, tak byl vždy ten přechod zcela hladký. Nečekám, že by se nějak změnila naše obrana v závislosti na tom, kdo vyhraje prezidentskou volbu,“ uvedl Cooper.