Další střelba rozpoutala v Milwaukee vlnu násilí. Guvernér zaktivizoval Národní gardu

Bouřlivá noc v americkém Milwaukee (zdroj: ČT24)

Po dalším případu, kdy americký policista zastřelil podezřelého muže, vypukly ve městě Milwaukee na středozápadě Spojených států násilné protesty. Do ulic v noci vyšel dav asi stovky lidí, kteří postupně zapálili čerpací stanici a několik obchodů a po policistech házeli kameny. Guvernér státu Wisconsin už uvedl preventivně do pohotovosti místní Národní gardu.

Podle úřadů policejní hlídka v sobotu během silniční kontroly zastavovala auto se dvěma muži, kteří ale neuposlechli výzvy a věnovali se „podezřelé činnosti“. Po střelbě se ukázalo, že zastřelený byl 23letý Sylville Smith s dlouhým trestním rejstříkem. Měl u sebe střelnou zbraň se 23 náboji, která byla v březnu ukradena. Policisté neuvedli, zda je s ní ohrožoval nebo na ně vystřelil. Střílející policista byl postaven dočasně mimo službu. Druhý muž z auta byl zadržen.

Podle úřadů byl zastřelený Smith černé pleti, stejně jako zadržený muž. Podle agentury AP byla i převážná většina protestujícího davu složena z černochů. Ti tvoří téměř 40 procent obyvatel Milwaukee a soustřeďují se na severu města.

V noci se na severu města sešel dav protestujících, kteří na policisty házeli kameny a zapálili několik budov. Jeden policista byl zraněn, policie několik lidí zatkla. Místní list Milwaukee Journal Sentinel uvedl, že dav jednoho z jeho novinářů povalil na zem a mlátil. Místní televizní stanice WTMJ ze skupiny NBC kvůli hrozbě násilí ze strany davu stáhla své reportéry ze scény.

Po zhruba dvou hodinách násilností na scénu dorazila zásahová policejní jednotka s helmami a štíty a vyzvala zbylý dav asi 50 lidí k rozchodu. V oblasti byl obnoven pořádek kolem druhé hodiny v noci, uvedla policie.

Podle starosty města Toma Barretta se už ale situace zklidnila. Wisconsinský guvernér Scott Walker nicméně na žádost šerifa okreu Milwaukee a po konzultaci se starostou Barrettem přijal kroky, které umožní Národní gardě státu v případě potřeby zasáhnout. Garda bude připravena pomoci „na požádání“.

Milwaukee je nebezpečné

Oblast incidentu je dlouhodobě známa násilím a vraždami. Z pátku na sobotu jen několik bloků od křižovatky zemřeli po střelbě dva lidé. „Jak každý ví, bylo posledních 24 hodin v Milwaukee velmi násilných. Naši příslušníci na sebe berou rizika za celou komunitu a musí se rozhodovat ve zlomku sekundy,“ řekl zástupce místního policejního náčelníka Bill Jessup.

Ve Spojených státech v poslední době vyvolávají velké napětí případy, kdy při policejních zásazích umírají černoši. Zda byl sobotní obětí také černoch, se zatím neví.

Současnou vlnu napětí rozpoutaly na konci června dva případy, kdy policisté zabili obyvatele černé pleti ve státech Louisiana a Minnesota. V texaském Dallasu pak v červenci během demonstrace proti policejnímu přístupu k černochům zastřelil útočník pět policistů a dalších sedm zranil.