Německo zjišťuje, zda někdo netlačil na policii kvůli vyšetřování silvestrovských útoků

Německo vyšetřuje možnou snahu zatajit rozměr útoků na ženy během loňského silvestra. Podle policejního komisaře v Kolíně nad Rýnem někdo z pověření zemského ministerstva vnitra na Nový rok po telefonu tlačil na vymazání slova znásilnění z policejní zprávy. Inkriminovaný hovor ale nejspíš nepůjde dohledat. Buď je smazaný, nebo nebyl vůbec nahráván.

Mimořádné jednání vyšetřovací komise v Düsseldorfu mělo odpovědět na zásadní otázky týkající se silvestrovské noci: Kdo chtěl utajit policejní zprávu? A byl jeho hovor vymazán úmyslně, jak tvrdí opozice?

„Data, která jsou teď na policejním prezidiu v Kolíně k dispozici, neobsahují 1. leden. Ale vycházím z toho, že se nějak pokusíme k nim dostat,“ ujišťuje Ina Scharrenbachová, která ve vyšetřovací komisi zastupuje CDU.

Hovory vedené přes interní síť ale podle vedení policie nejsou nahrávány nikdy. Ty zvenčí se zase pravidelně mažou. Zástupce policejního prezidia dlouho nevěděl, v jakých se to děje intervalech. „Jsou to dva měsíce? Čtyři měsíce? Měli se tím zabývat o něco dřív,“ říká Marc Lürbke z opoziční FDP.

Tlačil někdo na policii kvůli vyšetřování silvestrovských útoků? (zdroj: ČT24)

Závěry vyšetřování budou až příští rok

Obvinění ohledně tajemného telefonátu zaznělo už v květnu. Jeden z kolínských komisařů vypověděl, že někdo z pověření ministerstva vnitra tlačil na vymazání slova znásilnění z policejní zprávy o silvestrovském dění nebo ji chtěl úplně stornovat.

„Je to časově naprosto vyloučeno. V době, kdy se měl podle kolínské policie telefonát uskutečnit, ještě ministr tuto zprávu nedostal. Až o hodinu později přišla jemu, mně i všem ostatním na ministerstvu vnitra,“ tvrdí tajemník ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska Bernhard Nebe.

Zpráva z Nového roku nakonec vyšla v nezměněné podobě. Celý rozměr silvestrovských útoků odhalily až následující měsíce. Vyšetřovací komise, která má vnést světlo do toho, co se dělo uvnitř policie a ministerstva vnitra, zveřejní své závěry nejdřív příští rok v březnu.

Kvůli sexuálním útokům byli dosud odsouzeni jen dva muži

K útokům došlo během silvestra v několika německých městech. V největší míře postihly právě Kolín nad Rýnem, kde policie přijala na 1200 trestních oznámení, z toho zhruba 500 kvůli trestným činům sexuální povahy. V celém Německu byli přitom za tyto skutky odsouzeni dosud jen dva muži. Ve zhruba dvou desítkách případů padly tresty za krádež nebo přechovávání kradených věcí.

Silvestrovské útoky vyvolaly v německé společnosti debatu, která vedla mimo jiné ke zpřísnění zákona postihujícího sexuální trestné činy. Rovněž se po nich zhoršil do té doby velmi vstřícný postoj veřejnosti k uprchlíkům, protože naprostá většina podezřelých jsou imigranti ze severní Afriky.