Japonsko protestovalo proti chování Číny u sporných ostrovů

Japonsko si předvolalo čínské diplomaty kvůli incidentu u sporných ostrovů ve Východočínském moři. Čína vyslala šest člunů pobřežní stráže jako doprovod asi 230 rybářských lodí k souostroví nazývanému Japonci Senkaku a Číňany Tiao-jü. Některá z plavidel pobřežní stráže byla vybavena dělovými bateriemi.

Obě země si na souostroví dělají nárok. Japonské ministerstvo obrany tento týden upozornilo, že agresivní politika Číny ve sporných námořních vodách může vést až ozbrojenému konfliktu.

Japonské ministerstvo zahraničí v sobotu proti přítomnosti člunů čínské pobřežní stráže protestovalo a upozornilo, že Čína dosud podobné lodě do japonských teritoriálních vod nevyslala.

Japonsko vyzývá Čínu, aby se řídila mezinárodním zákonem

Japonsko, podobně jako Filipíny a USA vyzývá Čínu, aby se řídila mezinárodním zákonem. Mezinárodní rozhodčí soud v Haagu v červenci totiž odmítl rozsáhlé čínské územní nároky ve strategicky významné mořské oblasti, ale Peking verdikt neuznal. Týkal se sporů v Jihočínském moři, kde Čína buduje umělé ostrovy a zřizuje na nich letištní dráhy a další infrastrukturu využitelnou pro civilní, ale i vojenské účely.

K souostroví Senkaku Čína vysílá pobřežní stráž často, ale podle agentury AP šlo dosud většinou o dva, maximálně čtyři čluny. Ozbrojený byl dosud jenom jeden. Japonské ministerstvo zahraničí označuje dnešní případ za „vystupňování situace, které zvýší napětí v této námořní oblasti“.

Souostroví Senkaku je neobydlené. Obklopují ho vody bohaté na ryby a zřejmě jsou tam i ložiska zemního plynu. Oblastí vedou významné námořní trasy. Skupina ostrůvků je v současnosti pod japonskou správou, ale Čína si ji rovněž nárokuje.