Do učebny se zbraní? V Texasu začal platit kontroverzní zákon

Lidé smí na texaské univerzity se zbraní, umožnil to nový zákon. Podmínkou je minimální věk 21 let. Zastánci zákona argumentují tím, že útočníci si školy vybírají za cíl často proto, že se tam nesetkají s odporem. Proti zákonu protestuje řada profesorů.

Nový zákon vstoupil v platnost v pondělí, tedy v den, kdy si Texas připomněl 50. výročí střelby na univerzitě v Austinu. Při něm 25letý bývalý příslušník námořní pěchoty Charles Whitman zabil 14 lidí. Šlo o první masakr, který sledovali Američané živě v televizi. Neúspěšné vyjednávání tehdy trvalo hodinu a půl, poté policie útočníka zneškodnila.

Legálně držené zbraně budou moci lidé nosit na texaské univerzity pouze schované, a to i do učeben. Některá místa jsou ale stále tabu – jako třeba sportoviště nebo laboratoře.

Podle zastánců nové normy si střelci jako cíl svých útoků vybírají často univerzity nebo kina právě proto, že na těchto místech nečekají odpor ozbrojených osob. Nová možnost nošení zbraní tak podle nich učiní z univerzit bezpečnější místa.

Když vkročíte na půdu univerzity, měli byste mít možnost nosit u sebe zbraň, pokud máte licenci. Vaše práva by se neměla změnit tím, že se dostanete do kampusu.
Crayle Vanestová
Aktivistka
Oběti masakru na texaské univerzitě připomíná památník
Zdroj: Jon Herskovitz/Reuters

Proti zákonu vystoupila řada univerzitních profesorů ale i studentů, podle nichž znamená kombinace mládí, střelných zbraní a často nevázaného života studentů naopak větší nebezpečí.

Studenti se zbraněmi by mohli na akademické půdě vyvolat atmosféru strachu, v níž se budou někteří bát vyjádřit svůj názor, obávají se navíc profesoři.

Soukromé vysoké školy dostaly v novém zákoně výjimku. Většina z nich ji podle agentury Reuters využila a nošení zbraní ve svých kampusech nepovolila.

Události: Studenti v Texasu smí do školy se zbraní (zdroj: ČT24)

Nošení zbraní ukrytých pod oděvem či jinak skrytých umožňuje na území vysokoškolských zařízení celkem osm amerických států.

  • 45 mrtvých - 18. května 1927 - Při sérii bombových atentátů v základní škole ve městě Bath v americkém státě Michigan zemřelo 45 lidí (z toho 38 dětí, dva učitelé, čtyři další dospělí a útočník) a 58 bylo zraněno.
  • 33 mrtvých - 16. dubna 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu přišlo o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vraždil student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu.
  •  28 mrtvých - 14. prosince 2012 - Dvacetiletý Adam Lanza postřílel na základní škole v Newtownu 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých; předtím zastřelil svou matku v jejich rodinném domě a nakonec sebe.
  • 17 mrtvých - 1. srpna 1966 - Pětadvacetiletý student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 16 lidí a 31 zranil, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil Whitman svou manželku a matku. První větší případ střelby na školách.
  • 15 mrtvých - 20. dubna 1999 - Na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado dva maskovaní mladíci, kteří sami byli studenty téže školy, zastřelili 12 studentů a profesora, 21 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.
  •  10 mrtvých - 21. března 2005 - Deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci Red Lake v americkém státě Minnesota. Šestnáctiletý student místní střední školy Jeff Weise zabil doma své prarodiče a pak v areálu školy zastřelil pět spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sebe.
  •  10 mrtvých - 1. října 2015 - Na vyšší odborné škole v Roseburgu v americkém státě Oregon zastřelil útočník devět lidí, pak spáchal sebevraždu.
  • Zdroje: ČT24, ČTK