Situace v povstalecké části Aleppa je kritická, armáda umožní Syřanům odchod

Syrská armáda zaručila volný průchod lidem, kteří budou chtít odejít z povstalci ovládané části Aleppa. Vyzvala také rebely, aby složili zbraně. Situace ve východní části města, kde zůstává v obklíčení zhruba 300 tisíc lidí, je podle organizace Člověk v tísni kritická.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že armáda vybojovala
další předměstí Aleppa a ještě utužila obléhání. Damašek slibuje lidem volný průchod i dočasné ubytování.

V pondělí Rada bezpečnosti OSN diskutovala o 48hodinovém příměří, které umožní dopravit obléhaným lidem v Aleppu pomoc.

„Po pěti letech bojů se Asadovým vojskům podařilo plně obklíčit východní část, která byla vždy pod kontrolou opozice. Od 9. července, kdy se podařilo obsadit zásadní strategickou cestu, z města ani do města nikdo neprojde. Blokují to vládní vojáci s leteckou podporou Rusů,“ prohlásil koordinátor humanitárních programů Člověka v tísni Tomáš Kocián.

Asadův režim se podle něj zjevně snaží obyvatele Aleppa vyhladovět. „Už pět let je bombardují, nevím, jestli je vnímají jako vlastní občany. I o civilistech mluví jako o teroristech, takže cílem je zastrašit, zničit protivníka,“ konstatoval Kocián s tím, že obklíčených oblastí je nyní v Sýrii asi osmnáct – většina právě armádou. Žije tam asi půl milionu lidí.

Pokud bude humanitární koridor otevřen směrem na jih (do oblastí ovládaných Asadem), tak to bude pro řadu lidí možnost, kterou nemohou využít, protože se bojí represí.
Tomáš Kocián
Člověk v tísni

Poslední čtyři nemocnice se v poslední době staly terčem bombardování. „Život je tam těžký stejně jako v jiných obklíčených oblastech - je přerušeno zásobování a zásoby jsou podle našich informací jen do poloviny příštího měsíce, stejně tak je to s dodávkami vody a elektřiny, které jsou velmi omezené,“ podotkl Kocián.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura v Ženevě jedná s americkým zmocněncem pro Sýrii Michaelem Ratneym a náměstkem ruského ministra zahraničí Gennadijem Gatilovem. De Mistura by chtěl v srpnu obnovit mírové rozhovory, což ale komplikují boje v Sýrii a obtížná situace civilistů v obléhaných částech.

O Sýrii v Laosu hovořili i ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov. Při svém předchozím setkání v Moskvě se dohodli na sjednocení vojenského postupu v Sýrii, což ale komplikují názorové rozdíly na syrskou opozici.

Mapa syrského konfliktu
Zdroj: BBC / Institute for the Study of War

Rusko a Spojené státy mají také začít vojensky spolupracovat a sdílet tajné informace, Rusko ale žádá jasné oddělení oponentů Damašku od teroristické fronty An-Nusra. Tato skupina je napojena na mnoho povstaleckých skupin, které chtějí USA a některé arabské země uchránit od náletů. Spory kolem role An-Nusry a ochrany povstalců vedly k obnově bojů, což znemožňuje pokrok na diplomatické úrovni.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.