Hollande: Chce Británie zůstat na trhu EU? Pak musí zachovat volný pohyb osob

Pokud si Británie i po svém odchodu z EU bude chtít udržet přístup na společný unijní trh, nepůjde to bez zachování principu volného pohybu osob. Po jednání s irským premiérem Endou Kerrym to v Dublinu řekl francouzský prezident Francois Hollande. Jednání o brexitu podle něj musejí začít co nejdříve, bez zbytečných odkladů.

„O svém úmyslu vystoupit by měla Británie uvědomit EU co nejdříve, aby mohla jednání řádně začít,“ uvedli oba politici ve společném prohlášení. V tomto smyslu hodlá francouzský prezident apelovat na novou britskou premiérku Theresu Mayovou, s níž se odpoledne schází v Paříži.

Právě ta přitom včera žádala o trpělivost a po jednání s německou kancléřkou Merkelovou dokonce řekla, že Britové neaktivují článek 50 (o dobrovolném odchodu členské země z EU) minimálně do konce letošního roku. Británie prý musí svou pozici a další postavení nejdříve pečlivě vyjednat.

Theresa Mayová
Zdroj: Reuters

Mayová zdůraznila, že Británie po odchodu z EU chce udržet přátelské vztahy s evropskými státy a zachovat současná spojenectví i obchodní spolupráci. Pokud ale má brexit skončit úspěchem, potřebuje země čas, aby dospěla ke společné pozici, prohlásila po středečním jednání britská premiérka.

Hollande se nechal slyšet, že Británie musí co nejdříve aktivovat článek 50. V tom dnes shoda rozhodně v Elysejském paláci nebude, ale v Berlíně naopak byla. Mayová prohlásila, že kancléřka Merkelová rozumí tomu, proč Británie nebude žádat o odchod před koncem letošního roku. Prezident Hollande tomu zatím rozumět příliš nechce.
Jan Jůn
Spolupracovník ČT v Londýně

Nový ministr pro záležitosti spojené s brexitem David Davis už dříve naznačil, že Britové pravděpodobně vystoupí z Unie ke konci roku 2018. Podle Davise si přípravy vyžádají jistý čas.

„Celý proces by měl být dokončen tak, aby článek 50 mohl být spuštěn před koncem letošního roku nebo na začátku roku příštího,“ napsal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do prosince 2018 pak očekává formální odluku od Unie. V roce 2020 před parlamentními volbami budou podle něj konzervativci schopni ukázat voličům první úspěchy hospodářství, které bude zaměřeno na globální obchodování.

K otázce přístupu na jednotný unijní trh Davis uvedl, že by bylo ideální, kdyby Británie pokračovala s Unií v bezcelním obchodování. To osobně považuje za pravděpodobné, i když očekává, že vyjednávání budou provázet spory.

„Jakmile evropské země zjistí, že se ve věci kontroly našich hranic nechystáme ustoupit, budou chtít jednat podle svých vlastních zájmů,“ předpokládá Davis.