Eagleová vzdala souboj o předsednictví labouristů

Někdejší stínová ministryně obchodu Angela Eagleová se odmítla dál ucházet o čelo britských labouristů. Po oznámení o konci kampaně sdělila, že hodlá podpořit konkurenta Owena Smithe v klání proti současnému předsedovi strany Jeremymu Corbynovi.

Corbynovi početní kritici se domnívají, že se současným předsedou nemají labouristé šanci ve volbách porazit konzervativce. Vyčítají předsedovi i nevýrazný postoj během kampaně před referendem o brexitu, proti kterému se Labouristická strana stavěla. Odpor mezi labouristickými poslanci a představiteli vůči Corbynovi je tak silný, že v případě jeho nového zvolení podle expertů hrozí straně rozkol.

„V současnosti máme Labouristickou stranu, která nepracuje, máme vůdce, který nemá důvěru svých poslanců a který neoslovuje zemi. Potřebujeme silnou a jednotnou Labouristickou stranu, abychom mohli být dobrá opozice, abychom mohli vystoupit proti konzervativní vládě a vyléčit zemi,“ uvedla Eagleová.

Jeremy Corbyn
Zdroj: Reuters

Bývalá stínová ministryně byla první Corbynovou vyzývatelkou, nyní však podle BBC oznámila, že „v zájmu strany“ svou kandidaturu stahuje. Britští komentátoři už dříve upozorňovali, že pokud bude proti Corbynovi stát více kandidátů, hlasy odpůrců současného předsedy se rozdělí mezi ně a žádný z nich nedokáže Corbyna porazit.

O novém předsedovi labouristů rozhodnou příznivci strany, kteří se zaregistrují a zaplatí poplatek 25 liber (800 Kč). Loni Corbyn v hlasování s velkou převahou vyhrál, když oslovil především levicové křídlo strany. Podle průzkumu, jehož výsledky zveřejnil server deníku The Daily Telegraph, má současný předseda velkou podporu i nadále: volilo by ho 54 procent členů strany.