OBRAZEM: Promenádu v Nice zahalily slzy a ticho

Minutou ticha v pravé poledne uctili lidé po celé Francii oběti útoku v Nice. Na přímořské promenádě, kde ve čtvrtek mladý Tunisan vjel s nákladním automobilem do davu a zavraždil přitom nejméně 84 osob, se shromáždily tisíce lidí s květinami a svíčkami.

Francie na znamení smutku v poledne utichla (zdroj: ČT24)

Pietního aktu se zúčastnil i francouzský premiér Manuel Valls, toho však podle agentury AFP obyvatelé po příjezdu přivítali nesouhlasným pískáním a hlasitými výzvami k demisi.

Francouzský prezident Francois Hollande vzdal hold mrtvým v pařížské budově ministerstva vnitra, kde od rána zasedala bezpečnostní rada státu. Premiér a další dva vládní ministři naproti tomu zamířili do Nice, kde se minulý týden během oslav francouzského státního svátku masakr odehrál.

Před pondělním polednem zamířily na promenádu v Nice obrovské davy lidí, kteří po minutě hrobového ticha tleskali zejména směrem k přítomným zástupcům hasičů a zdravotníků. Premiér naproti tomu zažil o dost chladnější přijetí, když někteří lidé hlasitě vyzývali k jeho rezignaci.

  • Ve čtvrtek kolem 23. hodiny vjel útočník kamionem do davu lidí, kteří na Anglické promenádě v Nice sledovali ohňostroj u příležitosti výročí pádu Bastily. Útok nepřežilo 84 lidí, 50 dalších je ve vážném stavu. Zraněno bylo celkem 202 lidí. Mezi mrtvými je 10 dětí.
  • Podle dostupných informací byl při incidentu lehce zraněn také jeden Čech.
  • Útočil 31letý obyvatel Nice narozený v Tunisku. Jde o Mohameda Lahouaieje Bouhlela. Policie jej vedla ve svých záznamech v souvislosti s loupežemi a násilnostmi. V hledáčku tajných služeb kvůli podezření z terorismu nebyl.
  • Podle známých nevykazoval nikdy známky fanatismu, očima expertů ale mohlo k radikalizaci dojít velmi rychle. Jeho blízcí poukazovali na psychické problémy Bouhlela.
  • Pachatel během zběsilé jízdy po promenádě (podle médií urazil až dva kilometry) zároveň střílel do prchajících lidí. Policie jej následně zastřelila.
  • K útoku se v sobotu přihlásilo hnutí Islámský stát. Možné napojení na teroristy ale policie stále prošetřuje. Dosud zadržela sedm lidí. Výjimečný stav v zemi bude zřejmě prodloužen až do konce října. Francie také vyhlásila tři dny smutku.