K odpovědnosti za masakr v Nice se přihlásil Islámský stát

Ke čtvrtečnímu útoku, při němž řidič kamionu zavraždil přes 80 lidí ve francouzském městě Nice, se přihlásil samozvaný Islámský stát. Uvedla to agentura Amak napojená na islamisty. Francouzská policie již zadržela čtyři muže z okruhu pachatele, ve vazbě zůstává i jeho manželka. Po masakru v Nice se zatím nepodařilo identifikovat 16 z 84 obětí. V kritickémstavu je stále mnoho zraněných, včetně pěti dětí, uvedly nemocnice.

„Autor operace provedené v Nice ve Francii byl bojovník Islámského státu. Operaci provedl jako odpověď na výzvu, aby se cílem stali příslušníci zemí koalice, která bojuje proti IS,“ cituje Amak svůj zdroj. V prohlášení není uvedeno jméno útočníka, upozornila agentura AP. Formulace prohlášení podle ní vzbuzuje dojem, že atentátník mohl jednat na vlastní pěst.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel ve čtvrtek večer ve městě Nice do davu lidí, kteří na promenádě slavili Den Bastily. Zavraždil nejméně 84 lidí včetně dětí. Jeho trestní rejstřík zahrnoval pouze drobnou kriminalitu, z napojení na teroristické sítě podezřelý nebyl. Pařížský prokurátor nicméně v pátek zdůraznil, že způsob provedení útoku odpovídal instrukcím, které bojovníkům opakovaně dávali představitelé džihádistů.

Tragédie v Nice: Policie zadržela další podezřelé. K útoku se hlásí IS (zdroj: ČT24)

Agentura Reuters cituje soudní zdroj, podle nějž francouzská policie v souvislosti s útokem zadržela čtyři muže z Bouhlelova okolí, jednoho v pátek, zbylé v sobotu ráno. Byli umístěni do vazby. Jejich totožnost zatím není známá. Ve vazbě zůstává i Bouhlelova manželka.

Doma se Bouhlel nemodlil

Jednatřicetiletý Bouhlel pocházel z Tuniska z města Msaken, které leží nedaleko Súsy. S Francií je oblast pevně srostlá kvůli emigraci. Běžně jsou zde k vidění vozy s francouzskými poznávacími značkami. Stotisícový Msaken se na rozdíl od jiných míst v zemi nepotýká s tak vážnými ekonomickými problémy - právě díky financím z Francie.

Bouhlel z města odjel v roce 2005 a naposledy se na rodnou hroudu vrátil na svatbu sestry před čtyřmi lety. V Tunisku si Bouhlela, který byl francouzským úřadům kvůli výhrůžkám, násilí a krádežím, pamatují jako sportovního, odměřeného mladíka. O náboženství se prý nezajímal.

„Mohamed byl naprosto normální kluk,“ řekl jeho bratranec Hamádí Bouhlel. „Pravidelně sportoval, chodil do fitka a byl hrozně arogantní. Nebavil se s ostatníma klukama ze čtvrti,“ dodal. „Je z velké, normální rodiny, nejsou to žádní extremisté, to vůbec ne. Jsou stejní jako my ostatní,“ dodal jeho bývalý soused Mansúr a potvrdil, že Bouhlel nechodil do mešity a nemodlil se.

Mezi oběťmi v Nice byli i tři Tunisané, další tři jsou pohřešovaní a několik dalších utrpělo zranění. „Pro nás všechny je to šok,“ řekl obyvatel Msakenu Munír bin Sálim, který události v Nice sledoval v televizi v místní kavárně. „Je to hanba. Tenhle čin ještě víc zničí pověst Tuniska, které začalo být spojované s džihádisty,“ obává se.