Populista Hofer: Odchod Rakouska z Unie by byla chyba

Prezidentský kandidát rakouských Svobodných (FPÖ) Norbert Hofer si nepřeje, aby jeho země opustila EU. Poté, co si Britové odhlasovali brexit, přitom mluvil o možnosti vypsání referenda v Rakousku. Hofera ve volbách těsně porazil kandidát Zelených Alexander Van der Bellen. Ústavní soud ale výsledek 2. kola zrušil kvůli možné manipulaci s korespondenčními hlasy. Nové hlasování proběhne 2. října.

„Nejsem pro rakouský odchod z Evropské unie. Jsem naštvaný, že to lidé předpokládají,“ objasnil Hofer své stanovisko v rozhovoru pro list Die Presse. Taková cesta by podle něj zemi uškodila. Distancoval se tak od vůdkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penové, která chce podobné referendum ve Francii.

Hofer doufá, že mu opakování voleb nakonec umožní stát se hlavou státu, brexit ale celý proces zastínil. Podle posledních průzkumů má kandidát krajně pravicové strany před Van der Bellenem náskok, 60 procent Rakušanů je ale proti jakémukoli referendu a jen 30 procent by chtělo vystoupení země z EU.

Van der Bellen ve čtvrtek prohlásil, že jeho soupeř a FPÖ si „hrají s ohněm, pokud sní o rakouském odchodu z EU“. Hofer okamžitě po referendu prohlásil, že Rakušané by měli mít možnost o odchodu z Unie hlasovat, pokud EU bude v příštím roce prohlubovat centralizaci.

V nejnovějším rozhovoru ale uvedl, že vystoupení z Unie je až krajní možností v případě, že by do EU vstoupilo Turecko, nebo byla uzavřena nová smlouva o centralizaci.

Odcházející prezident Heinz Fischer v pátek po 12 letech opustil úřad. Ve svém závěrečném projevu v parlamentu označil rozhodnutí Spojeného království opustit Evropskou unii za „velmi politováníhodné a krátkozraké“.

Narodil se 2. března 1971 ve Vorau, vystudoval Vysokou školu leteckých technologií v Eisenstadtu. V letech 1991 až 1994 pracoval jako systémový inženýr v letecké společnosti Lauda Air. V letech 1996–2007 byl tajemníkem Svobodné strany Rakouska (FPÖ) pro Burgenland, v letech 2006–2015 mluvčím pro otázky energetiky a životního prostředí pro FPÖ v Národní radě. Některé jeho postoje k energetice jsou blízké straně Zelených. Od roku 2017 působil ve vládě svobodných a lidovců jako ministr dopravy. Je ženatý a má čtyři děti.

Norbert Hofer
Zdroj: Reuters