Izrael schválil výstavbu dalších stovek bytů v osadách na Západním břehu

Izrael schválil výstavbu dalších 800 bytů v osadách na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle deníku Haaretz se kromě bytů pro Izraelce v okolí východního Jeruzaléma má stavět i 600 obydlí pro Palestince v arabských částech Jeruzaléma.

Podle plánu schváleného izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem obrany Avigdorem Liebermanem se počítá se stavbou 560 bytů ve velké osadě Maale Adumin, dalších 140 bytů má vzniknout v osadě Ramot a 100 bytů v osadách Bar Homa a Pisgat Zeev.

Izrael staví sídliště pro své občany na okupovaném Západním břehu v rozporu s mezinárodním právem. Žije v nich přes 300 tisíc Izraelců.

Výstavba a rozšiřování osad na Západním břehu je jednou z hlavních překážek v mírových jednáních Izraelců s Palestinci. Plány Izraele v tomto směru v minulosti kritizovaly kromě zemí Evropské unie také Spojené státy.

Jedna z židovských osad na Západním břehu Jordánu
Zdroj: ČTK/AP

Nejvíc se buduje ve velkých blocích osad, které jsou na hranici mezi Izraelem a Západním břehem. Izrael počítá s tím, že v případě dohody o Palestině budou tyto lokality přiřazeny k jeho území. Menší osady jsou také ve vnitrozemí Západního břehu a na východní hranici u řeky Jordán.

Kromě výstavby na Západním břehu vláda údajně přikročila i ke stavbě nových bytů v jihojeruzalémské arabské čtvrti Bajt Safáfa. Izraelský ministr pro imigraci Zeev Elkin už krok kritizoval na Facebooku. „Nikdo, kdo se zajímá o židovskou většinu v izraelské metropoli, nemůže propagovat výstavbu určenou výhradně pro arabskou populaci,“ napsal na sociální síti.

Vydáno pod