V Havaně otevřel první americký hotel od revoluce

Havana má po více než půl století svůj první americký hotel. Společnost, která ho tam vybudovala, už navíc plánuje další. Smíření mezi Kubou a Spojenými státy otevřelo cestu nejen uvolnění hospodářského embarga, ale i přílivu turistů.

Americký nápis na bývalém kubánském hotelu je hmatatelným důkazem nové éry vztahů mezi Spojenými státy a Kubou. Luxusní Four Points by Sheraton je vůbec prvním americkým hotelem, který se v zemi od roku 1959 objevil.

Smlouvu na multimilionovou dolarovou investici uzavřel hotelový řetězec Starwood před pouhými třemi měsíci. K dohodě došlo jen pár dnů před historickou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy, která odstartovala další ekonomickou spolupráci mezi oběma znesvářenými státy a také vzestup turistiky.

Horizont ČT24: Americký hotel na Kubě (zdroj: ČT24)

Už v březnu společnost Starwood vzkázala, že chce mít na Kubě víc hotelů. Orientuje se na ty, které chátrají, a posléze je přebudovává v luxusní letoviska. Four Point by Sheraton nabízí za v přepočtu šest tisíc korun na noc kromě standardního vybavení také bazén, sauny nebo lázně. Druhý hotel se společnost chystá otevřít už na konci srpna.

  • Jen v letošním roce vzrostl počet zahraničních návštěvníků na Kubě už o 13,5 procenta. Přijelo jich více než milion a půl.

Turisty láká azurové moře, kouzlo omšelé koloniální Havany a v případě kubánských exulantů příbuzní, které často neviděli desetiletí. Zářivou tvář Kuby ukázala v úterý po letech první pompézní přehlídka z dílny Karla Lagerfelda.

Kvůli masám lidí ale ostrov praská ve švech. „Kuba musí modernizovat svou infrastrukturu, jestli má masovou turistiku zvládnout,“ míní turista Julio Ayala. Hotelových pokojů je málo a většina je zamluvená na půl druhého roku dopředu.

Zatím Američané smějí na Kubu jen v organizovaných skupinách. Pokud ale Washington povolí individuální turistiku, na ostrov jich podle odhadů zamíří až 10 milionů ročně.

Vztahy Havany a Washingtonu byly na bodu mrazu víc než půl století – kvůli komunistické revoluci. Loni v létě ale země obnovily diplomatické vztahy a Spojené státy zmírnily obchodní embargo.

Už v únoru podepsaly obě země dohodu o obnovení pravidelného leteckého spojení mezi oběma zeměmi, která umožní až 110 letů denně mezi USA a Havanou a dalšími devíti destinacemi na karibském ostrově. Obnovena je i pravidelná lodní doprava, průkopníky znovusbližování Kuby se západní kulturou se stali hudebníci z kapely Rolling Stones.