Stoupenci britského odchodu z EU ustupují od svých argumentů, labouristé na prahu rozkolu

Organizátoři kampaně za odchod Británie z Evropské unie pomalu začínají brát zpět svá klíčová tvrzení, jimiž podpořili tažení proti Bruselu. Napsal to v komentáři britský list The Guardian. Během kampaně odpůrci evropské integrace protestovali proti přistěhovalcům, volnému pohybu osob a nákladům na britské členství v EU.

Jen několik hodin po oznámení výsledků vůdce protiunijní Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage zpochybnil jedno z hlavních hesel kampaně „Vote Leave“. Ta tvrdila, že 350 milionů liber, jimiž země pravidelně přispívá do unijní pokladny, může být využito na podporu britského zdravotnictví.

Farage vedl oficiálně svou vlastní kampaň a v pátečním vysílání stanice ITV přiznal, že přesun těchto miliard do systému veřejného zdravotnictví nemůže zaručit. „Ne, nemůžu a nikdy jsem to netvrdil. Byl to jeden z omylů, které kampaň Leave udělala,“ prohlásil Farage. Jedním z hlasitých zastánců zmíněného argumentu byl například londýnský exstarosta Boris Johnson.

Nejistota v EU, Velké Británii i Labouristické straně (zdroj: ČT24)

Konzervativní poslanec Daniel Hannan zase připustil, že úroveň přistěhovalectví do Spojeného království může po brexitu zůstat stejná. „Upřímně řečeno, pokud lidé hlasovali v domnění, že bude nulová imigrace z EU, pak budou zklamáni,“ řekl Hannan. Tábor odpůrců EU přitom jak následky přistěhovalectví, tak i možnost subvencí do zdravotnictví využíval jako klíčovou součást své kampaně.

Hannan řekl BBC, že status lidí ze zemí EU se v Británii nezmění. Nikdo prý neřekl, že v případě odchodu z Unie cizinci Spojené království opustí. „Žádáme jedině o přibližnou kontrolu toho, kdo do země přichází a v jakém počtu,“ dodal poslanec.

Článek 50 Lisabonské smlouvy
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Je třeba aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy?

Jiný konzervativní poslanec Liam Fox zpochybnil, že by bylo nutné aktivovat padesátý článek Lisabonské smlouvy, který právně stanoví podmínky vystoupení. „Před referendem se namluvila spousta řečí, o nichž bychom se mohli znovu zamyslet. Aktivace článku 50 je jedna z nich,“ konstatoval Fox.

Před tímto krokem by podle něj bylo žádoucí věc promyslet. „Vláda by měla zvážit, o co chce vlastně usilovat a v jakém časovém rozpětí,“ citoval The Guardian konzervativního zastupitele.

Corbyn začíná ztrácet podporu ve straně

Kvůli výsledku čtvrtečního referenda se stupňují spory mezi opozičními labouristy. Jejich šéf Jeremy Corbyn totiž čelí tlaku stranických kolegů, kvůli svému údajně nedostatečnému boji za setrvání Británie v Unii. Dvě členky strany podaly již dříve návrh na hlasování o nedůvěře stranickému vůdci. Nejnověji vystoupil proti Corbynovi ministr zahraničí jeho stínového kabinetu Hilary Benn, za což si vysloužil odvolání z funkce.

„Sdělil jsem Jeremymu Corbynovi, že v těchto těžkých dobách pro naši zemi potřebuje strana silné vedení a že již nemám důvěru v jeho schopnosti ‚leadershipu',“ uvedl Benn v krátkém stanovisku pro Sky News.

Krátce poté následovala rezignace další šesti stínových ministrů. Svého postu vzdali třeba stínová ministryně pro rovné příležitosti Gloria de Pierová nebo stínová ministryně zdravotnictví Heidi Alexanderová. Ta v dopise stranickému šéfovi napsala, že si ho už nedokáže představit jako důvěryhodného vůdce opozice. „I když Vás respektuji jako zásadového muže, nevěřím, že máte schopnosti zformulovat otázky, které si nyní země žádá, a myslím si, že pokud bychom měli sestavovat příští vládu, je nezbytná změna vedení,“ napsala Alexanderová. 

Následovali Ian Murray zodpovědný za otázky Skotska, Lucy Powellová ze stínového resortu školství, Kerry McCarthyová zodpovědná za životní prostředí a expertka na dopravu Lilian Greenwoodová.

Corbyn dal už dříve najevo, že odejít z vedení strany nehodlá, a naopak prohlásil, že bude bojovat s jakýmikoli pokusy o sesazení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Corbynovi labouristé usilovali před referendem většinou o setrvání Británie v Evropské unii. Média ale Corbyna kritizují, že kampaň za pokračující členství Británie v EU vedl „vlažně“. V pátek pouze řekl, že je potřeba se s výsledkem smířit. Británie podle něj musí na výsledek referenda reagovat „klidně a racionálně“.

Zdroje z labouristické strany řekly zpravodajskému serveru BBC News, že je velmi pravděpodobné, že řada členů stínového kabinetu podá demisi, jestliže Corbyn nebude výsledek hlasování o nedůvěře respektovat.