Co je to EU? Budeme dál dostávat dotace? pídí se Britové po referendu

Až po čtvrtečním referendu začalo mnoho Britů teprve zjišťovat, co je to Evropská unie a co pro ně bude znamenat její opuštění. Ve vyhledávači Google se například pokoušeli zjistit, jaké země v Evropské unii jsou a co bude pro Velkou Británii znamenat brexit.

Zatímco se celý svět vzpamatovává z převratného britského referenda o opuštění EU a představitelé kampaně pro brexit jásají nad svým vítězstvím, zdá se, že mnoho Britů ani pořádně neví o tom, o čem vlastně hlasovali, poznamenal list The Washington Post.

Voliče, kteří se probudili do propadu akciových trhů a nejhoršího pádu libry za více než 30 let, nyní čeká celá řada ekonomických šoků, jež se podle analytiků jen prohloubí, než opět nastane nějaký obrat k lepšímu. Zatímco důsledky hlasování pocítí podle deníku celý svět, i Spojené státy, někteří britští voliči najednou říkají, že je teď mrzí, že vhodili hlasovací lístek ve prospěch brexitu.

„I když jsem hlasovala pro odchod, dnes ráno jsem se probudila a prostě mě realita praštila do očí,“ řekla jedna žena pro zpravodajský kanál ITV News. „Kdybych měla příležitost znovu hlasovat, bylo by to pro setrvání (v EU),“ dodala.

Své místo na sociálních médiích si získal i jistý Adam. Mladého muže, který volil odchod z EU, oslovila během speciálního vysílání moderátorka BBC a požádala jej o reakci na výsledek referenda. „Abych byl upřímný, jsem v šoku. Jsem šokovaný, že jsme zvolili odchod. Netušil jsem, že se to může stát,“ uvedl Brit, očividně překvapený tím, že i jeho hlas přispěl k brexitu. Počítal totiž s tím, že Britové se rozhodnou v Unii zůstat.

Na sociálních sítích se okamžitě strhla lavina reakcí. Někteří navrhují napříště provádět u voličů nejdřív testy inteligence, jiní poukazují na selhání britského školského systému a pochybují, zda je referendum vzhledem k „hloupějším spoluobčanům“ tím správným nástrojem pro rozhodování o budoucnosti země.

Co se stane, když opustíme Unii?

Zdá se, že zmatek nad tím, co brexit může vlastně znamenat pro hospodářství země, není v Británii nijak ojedinělý. Google hlásí prudký nárůst zájmu o výsledky hlasování, ale také základních otázek týkajících se důsledků referenda. Asi osm hodin po uzavření hlasovacích místností Google oznámil, že počet otázek „Co se stane, když opustíme EU?“ se více než ztrojnásobil.

V celkovém počtu se tato otázka ocitla na čtvrtém místě. Na prvním je „Co to znamená opustit EU?“, na druhém „Co je EU?“ a na třetím „Které země jsou v EU?“. Na pátém místě se ještě ocitl dotaz „Kolik zemí je v EU?“.

Už před referendem zaznamenal Google zvýšený zájem o odpovědi ohledně Evropské unie, Britové se například snažili zjistit, zda je jejím členem Rusko.

Budou chodit dotace i dál? ptají se v Cornwallu

Jasně pro odchod z Evropské unie se vyjádřilo i hrabství Cornwall, které kvůli své špatné ekonomické situaci čerpalo v minulosti z Unie vysoké dotace. Nyní je ale přísun peněz ohrožen a hrabství zvažuje, že požádá o ochranu, píše The Independent.

„Teď, když víme, že Spojené království opustí EU, musíme přijmout naléhavé kroky k zajištění ochrany postavení Cornwallu,“ řekl listu předseda rady tohoto hrabství John Pollard. V prohlášení, které rada vyvěsila několik dní před referendem na svých stránkách, se píše, že hrabství bylo zastánci brexitu ujištěno, že případný odchod z Unie nebude mít na přidělené dotace z Bruselu vliv.

Něco přes půl milionu obyvatel hrabství se pro brexit vyslovilo poměrem 56,5 procenta ku 43,8 procenta. Tedy jasněji, než je celostátní průměr (51,9 ku 48,1) a rada hrabství přiznává, že bude muset prostudovat, jaký bude mít brexit na Cornwall „v nejbližší době a v budoucnosti dopad“.

Miniatura Westminsteru v bruselském parku
Zdroj: ČT24

Velké komplikace přinesl brexit nejen samotné „velké Unii“, ale i té miniaturní – z takzvané Mini EU, bruselského parku plného zmenšených modelů vybraných památek ze všech hlavních měst členských států, musí provozovatelé odstěhovat Westminster.