Tažení za čistým sportem: Hlavní role se ujímá laboratoř v olympijském Riu

Přípravy na olympijské hry v brazilském Riu de Janeiru sprintují k cíli. Hotová je už i zbrusu nová laboratoř, která bude během Her hledat v šesti tisícovkách vzorků stopy dopingu. Po odhalení rozsáhlého dopingového skandálu ruských a keňských sportovců bude tažení za čistým sportem hlavní linkou brazilských Her.

„Jsme na jiné planetě. Úroveň našeho vybavení je jako v laboratořích, které vídáte ve filmech,“ pochvaluje si sekretář brazilské antidopingové agentury Marco Aurelio Klein. Do „jeho“ laboratoře se dostanou jen povolaní, a to podle otisků prstu.

Během Her laboranti prověří na šest tisíc vzorků
Zdroj: ČT24

Náklady na vybudování a vybavení supermoderní laboratoře zabírající tři patra univerzitní budovy se vyšplhaly na 60 milionů amerických dolarů. Část peněz padla na výcvik 96 laborantů, kteří budou během Her tisíce vzorků krve a moči zpracovávat.

Investice do laboratoře byla pro olympijskou zemi nutností. V roce 2013 vzala Světová antidopingová agentura (WADA) tehdejší zastaralé brazilské laboratoři akreditaci a vzorky odebrané během fotbalového mistrovství světa v roce 2014 musely k testování putovat až do švýcarského Lausanne.

Štáb CNN nahlédl do antidopingové laboratoře v Riu (zdroj: ČT24)

Laboratoř pojede celé Hry 24 hodin denně

Šéf laboratoře v Riu Francisco Radler de Aquino Neto si je jist, že se už nic podobného nebude opakovat a jeho pracoviště se v srpnu stane středobodem světového tažení proti dopingu. „Během tří týdnů provedeme tolik analýz, kolik by se jich jinak udělalo za rok. Během Her bude laboratoř opravdu bobtnat,“ říká chemik s odkazem na stovku techniků, kteří ještě posílí místní laboranty, aby zvládli nepřetržitý provoz zařízení.

Po skandálu s Ruskem, potrestaným za organizovaný systémový doping, se účastnické země budou snažit, aby jejich sportovci vyšli s čistým štítem. Laboratoř doufá, že její práce žádné kontroverze nevzbudí. „Tohle nejsou dobré časy, ale možná, že systém konečně vyčistíme,“ uvažuje šéf laboratoře.

Záměna vzorků v Riu? Nemožné

Geopolitická rivalita je sterilnímu světu laboratoře vzdálená. Spektrogramy určí molekuly ze vzorků moči a dají jasný verdikt. Ovšem na Hrách v Soči v roce 2014 byly údajně už v této fázi vzorky zaměněné, a to s vědomím a pomocí státních struktur včetně policie. Zkumavky jsou přitom vedeny pod náhodně přidělenými čísly. Něco takového se v Riu dít nemá.

Antidopingová laboratoř v Riu de Janeiro
Zdroj: ČT24

„Jde o miliony různých víček, museli byste jedno vybrat, zkumavku otevřít a víčko nahradit. Myslím, že je nanejvýš těžké něco takového udělat, protože byste museli mít na své straně vysoké představitele té země, antidopingové agentury, někoho z vedení laboratoře, z techniků, to by byla úplná mafie,“ přemítá Francisco Radler de Aquino Neto.

Šéf strážců čistoty a fair play letních Her vkládá do svého nového pracoviště veškerou důvěru. Pro něj bude vítězstvím, když korupce zůstane za hranicí Her a uživatelé zakázaných podpůrných látek budou dopadeni.