Žádný blesk, kanadskou Albertu zapálil člověk

Za lesní požáry kolem kanadského města Fort McMurray s velkou pravděpodobností může lidský faktor. Uvedla to v úterý královská kanadská jízdní policie s tím, že téměř jistě nevznikl kvůli blesku. Požár zasáhl oblast o rozloze 5800 kilometrů čtverečních. Stále není zcela zlikvidovaný. Policie vyzvala veřejnost, aby jí pomohla v pátrání po viníkovi.

Podle hasičů mohlo požár v kanadské Albertě vedle žhářství zapříčinit například rozdělávání ohňů při kempování, průmyslová činnost nebo používání rekreačních aut.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že požár byl s nejvyšší pravděpodobností důsledkem lidské činnosti, a vyloučili jako pravděpodobnou příčinu vznícení bleskem.
královská kanadská jízdní policie

Policie chce mluvit s každým, kdo se mezi 29. dubnem a 5. květnem pohyboval v oblíbené příměstské lesní oblasti zvané Horse River Trail System. Právě tam byl požár 1. května poprvé zaznamenaný.

Požár v kanadské Albertě
Zdroj: Reuters.com

Oblast leží asi 15 kilometrů jihozápadně od Fort McMurray. Během tří dnů se oheň rozšířil k hranicím města a zasáhl některé čtvrti.

V červnu se někteří lidé začali vracet domů

Oheň zničil přes 2400 domů, tedy zhruba desetinu celého Fort McMurray. Evakuováno bylo na 90 tisíc lidí a v severní Albertě byla pozastavena těžba ropy v rozsahu více než milion barelů denně. 

Tisíce obyvatel evakuovaného města se začaly počátkem června vracet do svých domovů. V první vlně přicházeli lidé z neponičených částí města, někteří obyvatelé nejpostiženějších čtvrtí si budou muset počkat zřejmě až do září.

Návrat k původnímu životu ve Fort McMurray potrvá roky
Zdroj: Reuters