Budoucnost přepravy bude možná patřit dronům. Jejich komerčnímu využití zatím brání přísné zákony

Horizont ČT24: Drony jako doručovatelé a zachránci? (zdroj: ČT24)

Zatímco ještě donedávna byly bezpilotní drony doménou armádních složek nebo jednotek záchranářů, dnes si je už může koupit kdokoliv. Budoucnost v jejich komerčním využití vidí hlavně doručovací společnosti, které také tlačí na změnu příslušných zákonů. Ty užití dronů přísně omezují kvůli bezpečnostním rizikům.

Možným příkladem spojení dronů a budoucnosti logistiky je Parcelcopter společnosti DHL. Kombinuje v sobě výhody letadla a vrtulníku, dokáže totiž startovat a přistávat vertikálně. Z jedné speciální poštovní schránky do druhé dopraví až dvoukilový balík.

Rychlé a na provoz levné drony, které neřeší složitý terén, chtějí - stejně jako DHL - využívat i další společnosti zabývající se přepravou zboží, např. Amazon, Google nebo UPS. Všechny ale na zemi drží zákony, které na Západě z bezpečnostních důvodů regulují jejich pohyb nad obydlenými oblastmi. Aby se však mohla pravidla správně nastavit, je potřeba nejprve získat data z pravidelného provozu.

Testovací projekty v Africe

Za tímto účelem probíhá několik pilotních projektů, převážně v Africe. Třeba ve Rwandě roznášejí drony do odlehlých zdravotnických středisek krevní transfuze a vakcíny. Prý dvacetkrát rychleji, než by to zvládly běžně používané motorky. „Abychom prosadili tuhle technologii ve Spojených státech, využíváme ji v zemi, kde může sloužit jasně dané potřebě,“ zdůrazňuje Keller Rinaudo ze společnosti Zipline.

Také v Malawi testují využití dronů coby náhrady za pomalejší pozemní dopravu. A opět to má souvislost s péčí o zdraví tamního obyvatelstva. Drony v této zemi, kde je každý desátý člověk HIV pozitivní,  snášejí vzorky do testovacích laboratoří.

Program zaštiťuje UNICEF, protože pozdní diagnóza a nasazení léků je problémem hlavně pro novorozence. „Matky jinak musí čekat na výsledky testů až dva měsíce, a to může být v životě HIV pozitivního nemluvněte dlouhá doba,“ dodává vedoucí programu Judith Shermanová.