Syrští vojáci se za pomoci Ruska probojovali do provincie Rakká ovládané IS

Syrská armáda v rámci rozsáhlé ofenzivy proti Islámskému státu (IS) překročila hranici syrské provincie Rakká. Podle agentury AFP je to poprvé od roku 2014. Stejnojmenná metropole je baštou islamistů v Sýrii. Syrské armádě pomáhá v postupu ruské letectvo.

Rusové vedli v pátek silné letecké údery na území obsazené bojovníky IS ve východní provincii Hamá nedaleko hranic s provincií Rakká. K provincii se poté dostala syrská armáda, uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která monitoruje boje v Sýrii ze zahraničí.

Rakká je pro radikály klíčovým centrem. Po jeho dobytí v roce 2014 tam vyhlásili hlavní město chalífátu.

Syrští vojáci vstoupili do provincie Rakká (zdroj: ČT24)

S podporou Američanů zahájili ve čtvrtek protivládní syrští povstalci operaci s cílem osvobodit město Manbidž v severní provincii Aleppo z rukou IS. Z rukou radikálů už dobyli 16 vesnic a přiblížili se na 15 kilometrů k Manbidži. Akci měl v terénu podporovat malý počet příslušníků amerických speciálních jednotek, zejména v roli poradců.

Desítky mrtvých v Aleppu

Podle ruských médií radikálové z fronty An-Nusra v Aleppu zabili při ostřelování více než 40 lidí a kolem stovky dalších zranili. Není ovšem jasné, jakého období se údaj týká. Ruské zdroje také tvrdí, že na syrské vládní síly u Aleppa, kde se objevily i turecké jednotky, zaútočilo přes tisíc radikálů.

Rebelové v oblasti Aleppa
Zdroj: Hosam Katan/Reuters

„Bylo tam nepřetržité ostřelování raketami, děly, minomety a protiletadlovými bateriemi. Teroristé ostřelovali několik oblastí obydleného města, kde jsou nejen vládní síly a kurdské jednotky, ale také civilisté,“ uvedlo podle agentury TASS ruské středisko pro dohled nad příměřím v Sýrii.

V Sýrii bylo v únoru dojednáno příměří mezi vládou a ozbrojenou opozicí, které se ale netýkalo teroristických skupin jako Islámský stát a An-Nusra. Od dubna ale prakticky neplatí ani mezi signatáři dohody kvůli obnoveným bojům. Vládu v Damašku podporuje Rusko, zatímco vzbouřence západní spojenci v čele s USA.