Úřady vtrhly do thajského Tygřího chrámu, mnichy viní z týrání zvířat

Ochránci zvířat začali odvážet tygry z thajského buddhistického chrámu Wat Pha Luang Ta Bua v provincii Kanchanaburi. Úřady viní mnichy z obchodování s divokými zvířaty a jejich týrání. Zástupci Tygřího chrámu to odmítají.

Do akce „přesun tygrů“, která potrvá celý týden, se zapojilo asi tisíc lidí. První tři ze 137 tygrů, které měli mniši v chrámu, byli odvezeni už v pondělí. Podle úřadů se jich ujmou zvířecí útulky.

Chrám Wat Pha Luang Ta Bua čelí obviněním už léta a dosud se bránil jakýmkoli snahám o odvoz tygrů. Místo je oblíbenou turistickou destinací. Lidé mohou tygry za poplatek fotit a krmit je, i když úřady mnichům zakázali brát za to peníze.

Horizont ČT24: Mniši z thajského chrámu jsou podezřelí z týrání zvířat (zdroj: ČT24)

„Tentokrát máme soudní příkaz, ne jako dříve, kdy jsme pouze žádali chrám o spolupráci, což nefungovalo,“ konstatoval zástupce šéfa ministerstva pro národní parky Adisorn Nuchdamrong.

Mniši byli obviněni z nelegálního chovu tygrů a obchodování se zvířaty. Během podobné razie v loňském roce našla policie šakaly nebo asijské medvědy držené v chrámu bez potřebných povolení.