Polský ministr obrany: Supervelmoc tvoříme společně, ne jednotlivě

Macierewicz: Supervelmoc tvoříme společně, ne jednotlivě (zdroj: ČT24)

Ministři obrany zemí Visegrádu jednali v Česku a oznámili plán na trvalou vojenskou pomoc Pobaltí. Polský ministr obrany Antoni Macierewicz v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že izolované úsilí bude mít pouze symbolický význam. Pokud se však dají země dohromady, změní se to v reálnou vojenskou sílu. Tvrdí, že Polsko usiluje především o spolupráci mezi spojeneckými zeměmi. Supervelmoc podle něj tvoříme společně, nikoli jednotlivě.

Jak hodnotíte vyslání rotační jednotky do Pobaltí? Jen jako symbolickou vojenskou přítomnost?

Dá se říci, že vzhledem k tomu, jakou velmocí je Ruská federace a jaké síly soustředila na východním křídle Aliance, bude jakékoli izolované úsilí mít pouze symbolický význam. Pokud se však dáme dohromady, vytvoří toto symbolické úsilí reálnou vojenskou sílu. Tak je tomu v tomto případě a při všech aktivitách NATO obecně. Každý z nás poskytuje určitou část síly, která skutečně bude velká, pokud budeme spolu. My jako Visegrádské země jsme spolu, což se výborným způsobem ukázalo na nynějším setkání a je to vidět na jeho usnesení.

Zarazila mě některá zjištění z posledních měsíců od vojenských expertů, kteří přiznávají, že některé armády včetně české jsou realisticky schopny bránit území pár dnů, možná týdnů. Polsko, protože je to země střední velikosti aspirující na status regionální velmoci, to má jinak?

Polská ústava hovoří v této věci zcela jednoznačně. Ozbrojené síly existují proto, aby bránily jednotu, integritu a suverenitu Polské republiky. Toto je cíl veškerých našich aktivit, ale samozřejmě jsme realisté. Jsme si vědomi, že za současného stavu je zcela stěžejní podpora všech států NATO, zemí střední Evropy a Visegrádské skupiny. Proto byla tak naprosto zásadní nynější schůzka zemí Visegrádu, které plně potvrdily, že podporují, aby v souladu s výstupy summitu NATO ve Varšavě byla na území Polska umístěna společná brigáda NATO. Bude se jednat o předsunutou přítomnost společné brigády NATO za účelem obrany východního křídla Aliance. Naše země usiluje především o spolupráci mezi spojeneckými zeměmi. Společně tvoříme supervelmoc, nikoli jednotlivě.

Posuňme se k tématu blízkovýchodního islámského terorismu. Má Polsko nějaké síly, které v tomto regionu operují? Ptám se specificky na pozemní síly.

V posledních dnech jsem rozhodl o vyslání čtyř letadel F-16 na pomoc silám bojujícím proti teroristům v Sýrii. Rozhodl jsem o vyslání fregaty do Egejského moře, kde by měla podpořit síly NATO, jež tam vytvářejí určitou hráz proti těm, kteří plují do Řecka a vyloďují se, a budeme také posílat speciální jednotku na území obsazená teroristy v Iráku a Sýrii. Funkce všech těchto misí je výcviková, podpůrná a průzkumná.

Takže není žádný plán poslat na místo bojové pozemní jednotky? Vracím se k tezi, že Polsko je země, která má ambice být středně velkou, skoro velmocenskou armádou.

Máme ambici být platným členem NATO a společně se bránit. Jedinou ambicí, kterou Polsko má, je obrana vlastního území a podpora spojenců při obraně jejich teritorií. Jiné ambice nemáme. Hovořím zde o úkolech ozbrojených sil, poslání, které v současné době plní, je pozorovací, průzkumné a výcvikové. Pokud se vyvinou okolnosti tak, že to bude vyžadovat změnu tohoto přístupu, tak vás ujišťuji, že se na vás obrátím a budu vás o tom informovat.

V posledních měsících bylo pnutí, vzájemná kritika mezi částí Evropské komise a polskou vládou. Jste tím zarmoucen, nebo jak se k tomu stavíte?

Kritika, o níž jste se zmínil, vychází z nepochopení situace v Polsku a myslím, že brzy utichne, podobně jako utichla kritika vůči Česku nebo Maďarsku, když jste se oprávněně bránili náporu migrace z jihu a kdy se vyvinuly pokusy vnutit vám řešení zvenčí vycházející od lidí, kteří neznají vaši situaci. Polsko je demokratický, suverénní a právní stát, který hájí práva jednotlivce a občanů.