Afghánský Taliban má po zabití Mansúra nového vůdce

Afghánská radikální organizace Taliban si za nového vůdce vybrala mullu Hajbatulláha Achúndzádu. Jeho předchůdce mulla Muhammad Mansúr zemřel při nedávném americkém útoku na pákistánské hranici s Afghánistánem.

Taliban Mansúrovu smrt potvrdil a v prohlášení zaslaném sdělovacím prostředkům oznámil, že novým vůdcem se stává mulla Achúndzáda, tedy jeden z Mansúrových zástupců. Vybrán byl podle prohlášení na setkání vedení Talibanu, které se podle agentury AP konalo pravděpodobně v Pákistánu.

Mansúr zemřel v sobotu při zásahu svého automobilu střelou z amerického bezpilotního letadla. Vlády USA a Afghánistánu označovaly Mansúra za překážku mírového procesu, protože odmítl účast na mírových rozhovorech. Místo toho vystupňoval boje v Afghánistánu.

Mulla Muhammad Mansúr
Zdroj: ČT24

V čele Talibanu stál Mansúr oficiálně od loňského července, když byla zveřejněna zpráva o smrti původního velitele mully Muhammada Umara. Mansúr řídil Taliban Umarovým jménem přes dva roky. Zástupcem Achúndzády se stane Umarův syn mulla Muhammad Jakúb.

Achúndzáda je duchovní, který ve svých prohlášeních ospravedlňuje existenci extremistického Talibanu a jeho válku proti afghánské vládě a zahraničním vojskům. Podle AP se od něj dá očekávat, že bude pokračovat v agresivním programu, který zavedl Mansúr.

Achúnadzáda v prohlášení zveřejněném na audionahrávce přísahal, že se Taliban nevrátí k mírovým rozhovorům s vládou. „Ne, nepřijdeme na žádný druh mírových rozhovorů,“ prohlásil na nahrávce muž označený za Hajbatulláha Achúndzádu. Podle agentury Reuters ale později mluvčí Talibanu popřel, že by nahrávku natočil Achúndzáda.

Afghánské bezpečnostní síly nedaleko místa sebevražedného útoku
Zdroj: Reuters

V okamžiku, kdy Taliban oznámil novou osobu ve svém čele, žaútočil jeden z jeho sebevražedných atentátníků v západní části Kábulu na autobus, ve kterém jeli členové státní prokuratury. O život přišlo deset lidí.

Mluvčí afghánského ministerstva vnitra řekl, že atentátník šel pěšky a svou vestu s náložemi odpálil v ranní dopravní špičce, když procházel kolem autobusu.

Kábul zažil naposledy velký atentát 19. dubna, kdy silná bomba zabila přes 60 osob a zranila několik set lidí. I tehdy se k útoku přihlásilo hnutí Taliban.