Británie tlačí na vývoj nových antibiotik. Kdo s ničím nepřijde, zaplatí

Odborníci upozorňují na stále častější rezistenci na současná antibiotika. Důvod je především ten, že je lidé užívají častěji, než je nutné. Britská komise chce, aby se farmaceutické firmy snažily o vývoj nových léků, nebo na něj přispívaly. Rezistence vůči antibiotikům stojí ročně odhadem za smrtí až 700 tisíc lidí.

Lékárníci po antibiotikách sahají až příliš často, a proto v mnoha případech už nezabírají a pacienty dostávají do nebezpečných situací. „Bakterie jsou stále odolnější vůči antibiotikům, které teď máme. Důvodem je jejich četné užívání. Bakterie se nechtějí nechat zabít, a tak se vyvíjejí,“ popisuje ředitel farmaceutické firmy Discuva David Williams. 

Předepisování antibiotik by v budoucnu mohla omezit i lepší diagnostika. Dnes laboranti potřebují den či dva na to, aby zjistili, jestli je infekce vůči léku imunní. V dohledné době by to mohli vědět do dvou hodin.

Horizont ČT24: Rezistenci na antibiotika má vyřešit vývoj nových léků (zdroj: ČT24)

„Doktoři jsou pochopitelně opatrní, ale možná předepisují antibiotika tam, kde nejsou úplně třeba. Lepší diagnostika znamená, že antibiotika upotřebíme jen tam, kde je to nezbytně nutné,“ říká Andrew Edwards z Lékařského vědeckého institutu Spojeného království..

Řešení? Vývoj nových léků

Za poslední desetiletí přibyla jen hrstka nových antibiotik. Firmy tvrdí, že 34 látek aktuálně testují. Britská komise teď navrhuje přísnější pravidlo. „Říkáme tomu ´zaplať nebo konej´. Farmaceutický průmysl by kolektivně platil za nové léky. Ti, kteří jsou osobně zodpovědní za úspěšné léky, dostanou odměnu od zbylé části průmyslu,“ popisuje ekonom a autor zprávy o rezistenci na antibiotika Jim O'Neill.

Farmaceutický průmysl takový nátlak odmítá. Naopak Lékaři bez hranic iniciativu britské komise vítají, podle nich je to ale jen začátek. S infekcemi, na které ani současné léky nestačí, se setkávají po celém světě.