Íránci se letošní pouti do Mekky nezúčastní. Bojí se další tragédie

Íránští muslimové letos nepojedou na pouť do saúdskoarabské Mekky. Oznámil to ministr kultury Alí Džannatí, podle něhož Saúdská Arábie nevytvořila dostatečně bezpečné podmínky. Při loňské pouti v tlačenici zahynulo přes 2000 lidí, mnozí z nich byli právě Íránci. Pouť, kterou má věřící muslim vykonat aspoň jednou za život, letos připadá na začátek září.

Džannatí, jehož citovala agentura IRNA, řekl, že se Teherán snažil bezpečnostní problém s Rijádem řešit, ale bez výsledku. „Teď už není čas,“ řekl. Saúdská Arábie vydává povolení ke vstupu poutníků podle kvót daných počtem obyvatel dané země.

Během pouti do Mekky v roce 2015 zemřelo na 2000 lidí
Zdroj: Reuters

Írán loňské neštěstí připsal selhání organizátorů poutě.

Saúdská Arábie oficiálně přiznává jenom 769 obětí, ale tiskové agentury, které vycházejí z počtů, jež zveřejnily jednotlivé země, napočítaly přes 2200 mrtvých. Teherán oznámil, že loni v tlačenici zemřelo 464 íránských občanů. Mezi mrtvými byli i Egypťané, Nigerijci, Indonésané, Indové, Pákistánci či Bangladéšané.

Dosud největší podobné neštěstí se v Saúdské Arábii stalo v červenci 1990, kdy bylo ušlapáno 1426 lidí, většinou pocházejících z asijských zemí.